Verhuisdozen.pngJammer genoeg heb ik hem niet meer. De Grijze Bundel. De map met de werkvoorschriften van de sociale dienst zoals die golden in 1987. Het was de “bijbel” van de Amsterdamse bijstandsmedewerker. In de bundel werd de wet toegelicht en aangevuld met het gemeentelijk beleid. De grijze bundel bood houvast in het soms verwarrende bijstandsbeleid. Je kon als je het even niet wist, het beleid opzoeken. Periodiek kwamen er aanvullingen die ingevoegd moesten worden om de map up to date te houden.

Tijdens de FV-cursus hebben Lea en ik heel wat bundels bijgewerkt van collega’s die door allerhande omstandigheden dat een poosje niet hadden kunnen doen. (Jacob was afgevallen en heeft de cursus nooit afgemaakt. Hij wilde in de zomer een korte broek aan op het werk en dat werd niet toegestaan. Boos heeft hij ontslag genomen.) Gerrit benadrukte het belang van “bijblijven” en het bijhouden van je bundel. Het bijwerken van bundels van andere collega’s was volgens hem een goede oefening.

Inmiddels is er geen Grijze bundel meer. Na de grijze bundel zijn er nog geslaagde en minder geslaagde manieren geweest waarop de gemeente haar bijstandsbeleid communiceerde. Ieder gaf in zekere zin de tijdgeest weer. Die van de “generalist” die alles moest weten, via de “specialist” tot de “taakvolwassen” medewerker van nu die “excellente” dienstverlening biedt.

Ik heb mijn bundel altijd netjes bijgehouden en tot zo’n 4 jaar geleden had ik hem nog. Ik heb vele jaren mijn persoonlijke archief met mij mee gesleept. Niet omdat ik de bundel nog raadpleegde, maar uit sentimentele overwegingen. Op een gegeven moment, toen ik weer eens van locatie veranderde, besloot ik om afscheid te nemen van mijn archief. (Ik bewaarde niet alleen de grijze bundel, maar ook mijn dossierboekje, de latere “Kaders”, de nAbw mappen, diverse rapporten over de dienstverlening enz.) Ik deed intussen heel ander werk en bij flexplekken is er geen kastruimte waarin ik dat archief kwijt kon. Mijn archief (twee verhuisdozen) is opgehaald door Facilitaire Zaken en ik ben bang dat alles in de papiervernietiger terecht is gekomen.

De beleidsvoorschriften zoals ze nu heten kan je vinden op het internet en er bestaat geen papieren versie meer.

1 Reactie naar “Grijze bundel”

  • […] Geen vaste werkplek meer en alleen een locker voor je persoonlijke spullen (zie ook mijn eerdere bericht hierover). Er was geen plaats meer voor de twee verhuisdozen met rapporten, instructiebundels etc., […]

Mijn Foto's

Huiswijn