De laatste tijd speelt het liedje van René Froger telkens door mijn hoofd, want het is zover. Wij hebben een eigen huis. Na het bekijken van veel, heel veel woningen hebben wij gekozen voor deze eensgezins rijtjes woning in Diemen. Het is een tamelijk doorsnee huis. Vier kamers en een zolder plus een voor en achtertuin. Het zal ons zwaar vallen om onze huurwoning te verlaten, maar blijven is geen optie. De Europese afspraken en het beleid van onze regering, maken blijven onverantwoord. Want wat is de aanleiding voor deze grote stap?

Op een nacht schrok ik overeind in bed. Ik had – zo’n beetje tijdens mijn halfslaap – een berekening gemaakt. Wij zijn 13 jaar geleden in ons huidige huis getrokken. Op dat moment was de huur 1200 gulden, ongeveer 544,54 euro. Nu, nog geen 13 jaar later is onze huur gestegen naar 1086,37 euro of te wel 2393,23 in harde Hollandse guldens. Wat zou de huur worden over nog eens 13 jaar, of over 20 jaar? Een snel rekensommetje wees uit dat het best mogelijk is dat die huur dan  verdubbeld is tot misschien wel 2000,- euro of nog meer.

De volgende dag heb ik op mijn Abp gekeken wat mijn pensioen zou worden. Na al dat geschrijf in de kranten over rijke ouderen verwachtte ik toch zeker 70% van mijn laatstgenoten loon als pensioen. Dus niet! Vergeet dat fabeltje van rijke ouderen maar, ik ken ze niet en ik ben het zeker niet. Ik werk vanaf mijn 16e jaar, dus nu al meer dan 40 jaar. Maar rijk ben ik er niet van geworden en mijn pensioenberekening op de website, is in 5 maanden tijd met 200 euro gedaald.

Hoofdpijn. Hoe moet dat nu. Over drie jaar ga ik met pensioen. De inkomensgrens voor een sociale huurwoning is verlaagd en een ding is zeker, mijn pensioen zal meer zijn dan de grens van 33.000 per jaar en mijn huidige woning is tegen die tijd voor ons onbetaalbaar geworden. Mijn conclusie was dat er nog maar een mogelijkheid open stond: kijken of wij een huis kunnen kopen zodat wij onze woonlasten voor tenminste 20 jaar vast kunnen zetten.

Op naar een hypotheekadviseur. Het voordeel van mensen in je omgeving die al koopwoningen hebben is dat je advies krijgt. Een daarvan was dat een commerciële hypotheekadviseur – gezien ervaringen – geen wijze stap is. Dus kozen wij voor de hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis. Niet gratis, maar wel onafhankelijk. Tot onze verbazing bleek een hypotheek geen onmogelijkheid. Ik had verwacht dat gezien onze leeftijd (62 en 66) een hypotheek best moeilijk zou zijn. Maar dat was volgens de adviseur niet het geval. Ook bleek dat je de hypotheek gewoon voor 30 jaar kan afsluiten. Na een uitleg over de diverse hypotheekvormen en een berekening, kwam er uit dat wij wel degelijk een huis konden kopen en wat belangrijker is, tegen lagere lasten dan ons huidige huurhuis. Na wat heen en weer gepraat: we willen eigenlijk ons huidige huis niet uit, toch maar besloten om te zien naar een ander huis. Een koopwoning. Doelstelling: een goedkoper huis, een grotere keuken en geen “doe het zelf project”.

– wordt vervolgd –

1 Reactie naar “Een eigen huis….”

  • Bregje:

    Ik moet nog alles lezen, maar dit is wel een leuk huis! Ik ben benieuwd als het klaar is.

Mijn Foto's

Huiswijn