Voor het nieuws over Osama Bin Laden wil ik wel even ons vakantieverslag onderbreken, want ik heb er een raar gevoel bij.

De hele wereld is kennelijk verheugd dat de massamoordenaar en staatsvijand nummer 1 gedood is door Amerikaanse commando’s. De kranten staan al dagenlang vol met verhalen. Verhalen van de buren (die weinig nieuws te vertellen hebben). Wat nu wel, en wat nu niet gebeurd is, en wie daarbij aanwezig waren. Over de vrouw die zich als levend schild voor Osama werpt waarvan dan weer later blijkt dat dit niet waar is. Over de onbekende mannen die gedood zijn bij de operatie, hoe de compound er uit ziet en nog veel meer.

Is dit gerechtigheid? Waarom is hij niet gevangen genomen, waarom niet verhoord, waarom een executie, waarom geen proces?

In een democratische rechtsstaat heeft iedereen recht op een eerlijk proces. Dus ook Osama. Het argument dat er dan het risico bestaat dat hij een voorbeeld wordt voor gelijkgezinden vindt ik zwak. Immers Osama die als martelaar een zeemansgraf gekregen heeft,  is ook voeding voor mensen met dit soort ideeën.

Ik ben niet een van de complottheorie aanhangers uit de cartoon van Jos Collignon in de Volkskrant die hierboven staat, hoewel?

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn