Net terug, volg ik vol  spanning de gebeurtenissen in Egypte. Krantenartikelen over plunderaars die in het Egyptisch Oudheidkundig Museum kunstschatten en mummies vernield hebben. Verhalen over de plundering van het graf van Maia in Saqqara, over burgers die de tempels in Luxor moeten verdedigen tegen rovers, stemmen somber.

Gelukkig is er onze onvolprezen dokter Zahi Hawass, inmiddels bevorderd tot Minister van Oudheden in de nieuwe regering van Mubarak, die kalmerende woorden spreekt. De mummies die vernield zijn waren al kapot. Het zijn restanten die gebruikt werden om de CT-scanner te testen.  Toch kan je niet zeggen dat er niets gebeurt is, zie onderstaande foto van El Jazeera van de vernielde vitrine waaruit een paar beeldjes gestolen zijn en het vernielde beeldje van een vissende Tut Ankh Amon.

Een verslag van de gebeurtenissen kan je hier vinden. (Je moet wel een Facebook account hebben om het te kunnen lezen.)

Gespeend van ieder begrip is het commentaar van Zahi Hawass op de gebeurtenissen:

Today is a new day, but there are still marches in the streets of Cairo. I am personally very sad for my country. I cannot believe the devastation that has happened in the streets, and that so much has stopped in the last 11 days. We have lost so much, and I do not understand how this could be. It is like a dream for me. I have come into this new position at a very critical time, but the most important thing about this is that for the first time in history Egypt has a Ministry of Antiquities.

Hier zal de Egyptische bevolking blij mee zijn. Er is geen vrijheid van meningsuiting en de corruptie tiert nog steeds welig, maar er is wel een Ministerie van Oudheden!

1 Reactie naar “Egypte”

Mijn Foto's

Huiswijn