De dag begon goed met een overvloedig ontbijt aan dek in de heerlijke ochtendzon. Als gevolg van een misverstand bij het bestellen, kregen we veel te veel te eten, maar we hebben ons er dapper doorheen geslagen. Hierna stapten we in het busje naar Luxor. Hierboven de maquette van het complex. De tempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe en is ongeveer 242 meter lang en daarmee een van de grootste van Egypte.

Karnak bestaat uit een klein dorp en twee grote tempelcomplexen van Amon-ra en Moet. Er zijn naast deze tempels ook nog twee grote tempels, die van Montoe en de resten van een Aton-tempel. De complexen liggen dicht bij elkaar en waren verbonden door een processieweg die geflankeerd was door sfinxen. Op dit moment zijn er opgravingen om de gehele oude processieweg bloot te leggen en de tempelcomplexen van Karnak en Luxor, net als in de oudheid,  met elkaar te verbinden.

Luxor is het oude Thebe. De hoofdstad van Egypte gedurende het Nieuwe Koninkrijk en de stad van Amon-Ra, de oppergod. Vanaf de 11e dynastie was de stad een van de drie belangrijkste steden van Egypte, zowel op kunstzinnig, godsdienstig als op het gebied van handel.

De Tempels van Karnak zijn één groot museum en het grootste religieuze bouwwerk in de wereld. De grote tempels kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebouwen, waarbij er nog kleine heiligdommen zijn en vele rijen met sfinxen. Waarbij slechts één toegankelijk is voor het publiek, het is gelijk het grootste en het hart van de tempel.

De tempel is opgericht door Amenhotep III die de tempel bouwde op restanten van een tempel die door Hatsjepsoet was gebouwd. Onder Toetanchamon en Horemheb werd de zuilengang verder voltooid.

Ook onder Ramses II breidde de tempel zich uit. Door Nectanebo I werd de dromos naar Karnak versierd met sfinxen.

De restanten van deze rijke geschiedenis maken Luxor en Karnak tot een bijzondere plek.

Na dit bezoek was het tijd voor de lunch en konden we uitrusten op het dek in de zon met een goed boek. Vanavond gaan we naar de Light en Sound Show. Morgenochtend vroeg op voor het bezoek aan de vallei der Koningen en die van de Koninginnen.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn