Na het ontbijt brachten we een bezoek aan het dal der Koningen, waar we onder andere het graf van Ramses IV, IX en tot slot Ramses III bezochten.  Als toegift hebben wij ook nog even het graf van Toetanchamon bezocht. Een klein graf aan de voet van dat van Ramses. het lijkt nu ongelofelijk dat dit graf jaren lang verborgen is gebleven, je struikelt hier over de graven.

Daar ligt hij dan, een klein verschrompeld mannetje. Onder een wit laken waar alleen zijn hoofd en voeten onderuit steken. Naast hem staat een van zijn binnen sarcofagen in een stoffige witte kist waardoor alleen de bovenkant en wat van de zijkant te zien valt. Op het moment dat wij een bezoek brachten was er een ploeg Japanse wetenschappers aan het werk, die met schijnwerpers en loepen de gravures op de stenen sarcofaag onderzochten,waardoor het zicht op de grafkamer zelf sterk belemmerd werd. Het bezoek aan Toet viel daardoor tegen. Jammer genoeg mocht nergens gefotografeerd worden, dus geen foto’s van dit bezoek. Deze foto is van internet geplukt.

Een verrassing was het dal der Koninginnen. Het is hier een stuk rustiger dan in het dal der Koningen en toch is daar ook veel te zien. Wij bezochten daar de tombe van twee jong gestorven prinsen, zonen van Ramses II. De tombe was fraai beschilderd met afbeeldingen van de jonge prinsen. Ook bezochten wij de tombe van een koninklijke concubine. Een veel eenvoudiger en kariger graf dan dat van de jongens.

Hierna was Deir el Bahari aan de beurt. De tempel van Hatsjepsoet. Gelukkig mag hier (nog) wel gefotografeerd worden.

Hatsjepsoet besloot om in het zevende jaar van haar regering te beginnen aan een reusachtig bouwwerk. Ze liet een tempel bouwen op de heilige plek Bahari in het verlengde van de Tempel van Amon in Karnak. Ook stond de tempel niet ver van haar graf  dat aan de andere zijde van de berg lag. Het was de bedoeling dat dit graf via een gang verbonden zou worden met haar tempel. Met de gang  is wel begonnen, maar nooit afgemaakt.

Voor de tempel liet Hatsjepsoet een tuin aanleggen met vijvers en bomen die zij had geïmporteerd uit Punt. Het verhaal van de expeditie naar Punt staat afgebeeld op de muren van haar Tempel.

De tempel is gedurende zijn geschiedenis verschillende keren ernstig beschadigd. Zo heeft Thoetmosis III, de halfbroer waarvoor zij regent was, de tempel van Hatsjepsoet beschadigd toen hij probeerde haar naam te verwijderen.

Onder Echnaton werden talrijke beelden van Amon vernietigd en onder Ramses II worden de Osirisbeelden verwoest. Koptische christenen gebruikten de tempel als klooster en hebben daarbij de gezichten van de goden weggehaald.

Er zijn gelukkig buiten het gebouw zelf, dat prachtig gerestaureerd is door de Pools-Egyptisch Archeologische Missie, nog afbeeldingen over, waarvan de kleuren bewaard zijn gebleven doordat de tempel lang onder het zand verborgen was.

De bouwmeester van de tempel Senenmoet, was bijna net zo beroemd als zijn opdrachtgeefster, volgens onze gids is hij zelfs getrouwd met Hatsjepsoet. Opvallend is dat hij zijn graf mocht bouwen in de tempel van Hatsjepsoet. Zijn afbeelding is daar ook te vinden, naast die van Hatsjepsoet zelf. (niet op deze foto, dat is de farao die de god Horus eer bewijst).

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn