Enige tijd geleden trouwden vrienden van ons. Wat mij opviel tijdens de huwelijksvoltrekking was de vrije interpretatie van de huwelijksformule door de ambtenaar.

Gewoonlijk wordt volstaan met “zult u getrouw alle verplichtingen die de wet verbindt aan de huwelijkse staat nakomen, wat is daarop uw antwoord?” of iets in die zin. Je moet namelijk beloven dat je de wettelijke verplichtingen die aan het huwelijk verbonden zijn te zullen nakomen. Dat zijn zaken als wederzijds onderhoud, samenwonen en dergelijke.

Deze ambtenaar maakte er bijna een kerkelijke belofte van: “in ziekte en gezondheid, in voor en tegenspoed, in rijkdom en armoede, zult u elkander getrouw zijn, enz.” Het zorgde voor veel vrolijkheid, maar er werd niet gerept over de juridische gevolgen van het huwelijk en er werd ook geen belofte gevraagd die verplichtingen na te komen.Nu achteraf knaagt het bij mij, is dat huwelijk wel rechtsgeldig?

1 Reactie naar “Formule”

Mijn Foto's

Huiswijn