Twee weken geleden zijn wij met mijn broers, zus en moeder op reis geweest in Egypte. Aanvankelijk zag ik er tegen op, zo voor het eerst sinds mijn kindertijd met familie op stap, gaat dat wel goed? Wij zijn allemaal eigengereide personen met een uitgesproken mening. En, dat is belangrijker, wij verschillen ook nogal van opvattingen. Daarnaast zijn we niet bepaald geduldig. Ik hield mijn hart vast. Maar gelukkig viel het mee en hebben we een mooie reis gehad. Ik durf zelfs een volgende keer aan, al denk ik wel dat we dan niet zo ver van huis moeten gaan, de reis viel mijn moeder van 82 toch wel zwaar al heeft ze zich kranig gehouden en deed ze aan vrijwel alle excursies mee.

Zondag 7 november zijn we met Egyptair naar Cairo gevlogen. Aanvankelijk met 1.5 uur vertraging, maar dat werd gelukkig deels ingehaald tijdens de vlucht. Op de luchthaven werden we opgehaald door de vertegenwoordiger van onze reisagent en met een minibusje naar het Mena Oberoi Palace hotel gebracht.

Een prachtig hotel in een oud paleis. Het was eens het jachtslot van een pasha.  Versierd met veel koperwerk, marmer en spiegels, ziet het er werkelijk schitterend uit. Na wat gedub hebben we besloten om meteen naar bed te gaan en het diner te schrappen, de maaltijd in het vliegtuig was niet geweldig maar wel voedend.

De volgende dag een verrassing, de gids Dalia Abd El Aziz kende ik nog van een vorig bezoek aan Egypte in 2004. Zij herinnerde het zich natuurlijk niet meer, maar ik nog wel. Een vrouwelijke Egyptische gids is niet echt algemeen.

Het werd een vol programma: eerst een bezoek aan Saqqara, de piramide van Djoser en de piramide van prinses Teti,mooi bewerkt maar klein en de mastaba van Ti.

In Saqqara zag ik deze puppies. Als ik ze in Nederland had gezien, was ik nu hondeneigenaar geweest. Het waren rustige, speelse beesten. Na Saqqara was Mit Rahina Museum aan de beurt met een levensgroot beeld van Ramses II. Het beeld is ooit tijdens een transport vernield en het ligt hier nu in een museum.

Intussen voelden we onze magen. Dalia reed ons naar een falafel tentje. Voor acht personen een falafel voor het kolossale bedrag van 3,50!

Daarna naar de grote piramiden van Gizeh. We zijn er niet ingegaan, volgens onze gids is er in de grote Piramiden zelf niet zoveel te zien. Wel moet je een lange benauwde gang af naar de schatkamer, waar verder niet zoveel te zien is. Wij zijn er wel omheen gelopen. Voor mama was het zwaar, veel lopen en lang staan tijdens de uitleg van de gids.

Je ziet het niet op de foto, maar er is veel veranderd in Gizeh de afgelopen zes jaar. Nu is er een promenade rondom de piramiden van Khofroe. Khefren en Mycerenos. Aan een kant loopt dat prettiger, maar het geeft een meer museale sfeer. De stad rukt ook steeds verder op, de woestijn is wel heel ver weg.

Na nog een kort bezoek aan de sphinx (met het gezicht van Farao Khefre?) was het genoeg. Moe maar voldaan keerden we terug naar ons hotel waar wij tot etenstijd naast het zwembad in de zon gelegen hebben. De dag werd afgesloten met een feestelijk diner in ons hotel.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn