Wij kwamen laat aan bij ons hotel in Aswan, het was al donker en met een bootje werden we naar het Mövenpick hotel gebracht.  Het hotel ligt op een eilandje in de Nijl en is nogal opvallend vormgegeven. Het dakrestaurant (waar helaas de tijd voor ontbrak) staat op hoge palen die ’s avonds met telkens verspringende kleuren verlicht worden.

De dag begon met een rustige felukkatocht naar de botanische tuin op het Aswan Botanische Eiland. Het eiland was een geschenk aan Lord Kitchener voor zijn optreden in de Sudan Oorlog. Hij was een groot liefhebber van planten en hij heeft het eiland omgetoverd in een groot park met een enorme variëteit aan bomen en planten. Later is het eigendom geworden van de Egyptische staat, die er tot de dag van vandaag een plantkundig onderzoeksstation heeft.

Op het eiland waren niet alleen bomen en planten te bewonderen, het eiland wordt ook bewoond door prachtige katten. Ze zijn van het type dat je vaak afgebeeld ziet in Tempels en waarvan beeldjes zijn. Klein, slank en met een spits snuitje.Na het Kitchener eiland werden we naar ons cruiseschip gebracht voor de lunch. Onze bagage stond al klaar. Wel moest er nog even een formaliteit afgehandeld worden.

Voordat wij vertrokken hadden wij al te horen gekregen dat het cruiseschip dat aanvankelijk bij de reis inbegrepen zat, overboekt was. Onze touroperator heeft nog vlak voor ons vertrek een ander schip geregeld. Maar ook dat bleek toen wij ter plekke aankwamen overboekt. De lokale vertegenwoordiger had een ander aanbod, wij konden mee met de boot waar wij nu stonden. Hier was wel plaats voor ons. Er werden ons vier prachtige suites getoond (de enige op het schip) en die mochten wij hebben als we akkoord gingen met het aanbod. En wat doe je dan? Natuurlijk ga je akkoord. De suites waren royaal met balcon en voorzien van een grote flatscreen tv in de “huiskamer” en in de slaapkamer, het sanitair zag er uitstekend uit en het restaurant lokte. Na een handtekening en een geschreven akkoord konden we aan tafel.

Na het eten stapten we weer in een felukka om naar Philae te gaan. Philae is een eiland in de Nijl nabij Aswan en een plek van een Oud-Egyptisch tempelcomplex gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis. Het ligt vlak bij de Eerste Cataract tussen de twee Aswandammen.

Het complex op het eiland Philae heeft grote bekendheid gekregen doordat het helemaal in stukken is gesneden en iets verderop is geplaatst op een hoger gelegen eiland. De tempel stond al sinds de bouw van de dam in het begin van de twintigste eeuw gedeeltelijk onder water, maar dreigde bij de aanleg van de Aswandam helemaal in het water te verdwijnen. Door de UNESCO werd hij van de ondergang gered en nu staat het complex op de werelderfgoedlijst. Het is een mooie tempel die werkelijk prachtig gereconstrueerd is.

Op de terugweg , na toestemming van de gids, stalde het hulpje van de schipper zijn handelswaar uit: armbanden en kettingen. Een euro en uitkiezen maar. Daar kan ik dus niet tegen en ben nu twee gekleurde houten armbanden rijker. Daarna heb ik deze foto gemaakt. Het verschil met mijn kleinzoons is schrijnend. Zij hebben elk een eigen kamer met alles wat hun hart begeert en gaan naar school. Zo jong moet hij al werken voor zijn levensonderhoud.

Hierna was de High Dam aan de beurt. Was de vorige keren het bezoek gratis, dit keer moesten we 20 L.E. entree betalen. Na geluisterd te hebben naar de uitleg van onze gids, en even in het water gestaard te hebben konden we terug naar ons cruiseschip, voor de maaltijd en om uit te rusten. ’s Nachts zou het schip vertrekken naar Kom Ombo.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn