Afgelopen week moest ik denken aan Frank Zappa’s waarschuwing dat er zijn vijanden zijn van een “vrij Internet”. Er is een macht die knaagt aan de internetkabel. In een artikel in de Huffington Post schrijven David Segal en Aaron Schwartz over de praktijken van een groep Amerikaanse republikeinse en conservatieve politici om de greep op Internet te vergroten.

Twee weken geleden is de Combating Online Infringement and Counterfeits Act (COICA) geïntroduceerd. De COICA zorgt voor twee zwarte lijsten met domeinnamen. Rechtbanken kunnen domeinen toevoegen aan de ene lijst en het Openbaar Ministerie controleert de tweede lijst.  Aan de hand van deze lijsten kunnen Internet Service Providers (ISP’s) en anderen gedwongen worden de domeinen op de eerste lijst te blokkeren. Domeinen op de tweede lijst kunnen “vrijwillig” geblokkeerd worden. De COICA wordt (en dat is natuurlijk niet verbazingwekkend) gesteund door de Motion Picture Association of America,US Chamber of Commerce, Screen Actors Guild,Viacom en de International Alliance of Theatrical Stage Employees.

Door de formulering van het voorstel, zou dit het begin kunnen zijn van censuur op het Internet. De nachtmerrie van Frank Zappa. Gelukkig is het nog niet zo ver.

This bill is in the first step in the legislative process. Introduced bills and resolutions first go to committees that deliberate, investigate, and revise them before they go to general debate. The majority of bills and resolutions never make it out of committee. [Last Updated: Oct 1, 2010 3:18PM]

Waakzaamheid blijft nodig. Amerika is niet zo ver weg als je misschien denkt.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn