Steeds meer jongeren raken in de schulden of maken schulden. Vanuit mijn werk heb ik daar dagelijks mee te maken. In Amsterdam doen we daar wat aan. In een groot aantal scholen voor basis en voortgezet (speciaal en praktijk) onderwijs en in VMBO’s worden budgetlessen gegeven.  Daarnaast is er in vrijwel alle ROC’s een financieel advies- en informatiespreekuur. Toch is dit niet genoeg om schulden onder jongeren te voorkomen. Er wordt thuis, in de gezinnen, te weinig gepraat over geld.

Onlangs stond er een artikel in de krant dat studenten zich vaak onvoldoende realiseren dat de studielening ook echt een lening is, die je moet terugbetalen mét rente! Ook de verwachtingen van het salaris dat ze na hun studie gaan verdienen zijn soms erg onrealistisch. Veel jongeren blijken geen idee te hebben van de waarde van geld en de kosten van levensonderhoud. Dat zorgt later, als ze op zichzelf gaan wonen, voor problemen.

Vorige week was ik aanwezig bij een conferentie van de Hogeschool Utrecht over dit onderwerp. In Utrecht heeft de Hogeschool in samenwerking met studenten budgetlessen verzorgd voor VMBO en MBO scholieren. Er is ook een boek verschenen over de rol van professionals bij de financiële bewustwording van jongeren onder de titel “Geld rolt”.

Nog beter zou het zijn als lessen financieel bewustzijn opgenomen worden in het curriculum van alle opleidingen. Want met een budgetlesje hier of daar, ben je er niet. Kinderen moeten vanaf hun start in het onderwijs vertrouwd gemaakt worden met geld. Financiële opvoeding is net zo belangrijk als lezen en schrijven. Het vraagt dan ook om een constante betrokkenheid van ouders en opvoeders.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn