Door een collega werd ik op dit bericht in De Telegraaf gewezen: Rijke man met bijstandsvrouw. De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel hebben het initiatief genomen om bijstandsvrouwen een make-over aan te bieden. Een training sociale vaardigheden en presentatie, een kledingadvies en een bezoek aan de kapper, waarna de vrouwen zich kunnen inschrijven bij het relatiebureau Mens & Relatie. Doel: een relatie met een werkende, verdienende man (met een inkomen boven de bijstandsnorm).

Regelmatig verschijnen er onderzoeken waaruit blijkt dat er meer vrouwen uit de bijstand komen door een (nieuwe) relatie, dan door re-integratie. Ik heb jarenlang “in de bijstand” gewerkt. Met mijn collega’s grapten wij wel eens: zullen wij een relatiebureau beginnen?  De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel hebben de daad bij het woord gevoegd en menen het serieus. Zij betalen niet alleen het bemiddelingsbureau, maar hebben ook 1400 euro p.p.  over om de vrouwen bemiddelingsklaar te maken.

Voor die 1400 euro mag de bijstandmoeder naar een kapper in Dokkum en krijgt ze een ‘imagoadvies’. Ook wordt de kledingkast doorgenomen, wordt er geshopt indien de garderobe niet hip genoeg is, en krijgt de vrouw tips op het gebied van sociale vaardigheden, lichaamshouding en presentatie.
Wanneer de vrouw ‘geupdate’ is, mag ze op de foto bij een fotograaf waarna ze wordt ingeschreven bij relatiebureau Mens en Relatie uit Oentsjerk.

Vanzelfsprekend kijk ik reikhalzend uit naar het evaluatierapport van dit project. Zouden straks alle bijstandsvrouwen van deze twee gemeenten straks net zo stralen als de personen in deze foto’s van het bemiddelingsbureau?

Wie weet straks ook in Amsterdam?

4 Reacties naar “Koppelen”

 • Hoi Bregje en Mado,

  Het was inderdaad jammer. We hadden er, zowel de gemeente als wij, veel tijd en energie ingestoken. En we waren er echt van overtuigd dat we mensen konden helpen. En de samenleving zou er heel veel geld mee kunnen besparen.

  We hebben van India tot in Canada media-aandacht gekregen. En alle journalisten waarmee ik heb gesproken waren enthousiast! Heel zuur dat het project meteen de das om is gedaan.

  Nu, bijna een jaar later, ben ik er nog steeds boos over.

  Met vriendelijke groeten,

  Radboud Visser
  directeur Mens & Relatie

  • Mado:

   Beste Radboud,
   Het initiatief is kapotgemaakt door kortzichtige journalisten en een bange gemeente.
   Waarom doen jullie geen pilot op no cure-no pay basis? Daar kan volgens mij niemand bezwaar tegen hebben. Als het concept werkt, komen er vanzelf meer gemeenten.
   Ik zou het (samen met lokale ondernemers) proberen.
   Het isde moeite waard.

   Mado

 • Mado:

  Dat vind ik jammer, ik was echt benieuwd of er vrouwen via deze methode een nieuwe liefde en een (bijstandsvrije) toekomst zouden vinden.

 • Ik dacht gisteren gelezen te hebben in één van mijn treinkrantjes dat het alweer verboden is en dat dit project voor wat de relatie betreft stopgezet is.

Mijn Foto's

Huiswijn