Ik heb een paar dagen lopen nadenken over de overval van Israël op de vredesvloot. De overval op de schepen met humanitaire goederen voor Gaza. Voor mij is het duidelijk dat Israël hartstikke fout zit. Je kan niet  een schip enteren in internationale wateren en de bemanning en passagiers arresteren. De gebruikte smoes, dat de schepen wapens aan boord zouden hebben is wel heel erg doorzichtig. De opzet is duidelijk. Vredesactivisten die de blokkade van Gaza willen doorbreken laten zien wie de baas is. Het is gedrag wat je van Somalische piraten verwacht. Ik ben verschrikt en ontzet. Negen doden!

Israel heeft vanaf haar oprichting steeds meer land van de Palestijnen ingepikt. Deels als retributie voor agressie, deels voor haar “veiligheid”. Met het argument van de raketaanvallen op Israëlisch grondgebied als verdediging, wordt Palestijns gebied afgesloten, ommuurd en onteigend. Joodse kolonisten vestigen zich in gebieden die van oudsher Palestijns zijn. De oorspronkelijke bewoners worden weggejaagd.

Deze oorlog zal nooit ophouden zolang op elke actie een reactie volgt. Het isoleren van de Gazastrook is zo’n actie. In plaats van een oplossing, verhardt de situatie. Ik zal wel naïef zijn. Maar een volk dat zoveel geleden heeft, doet dit toch niet een ander volk aan?

Overigens is de vraag of  het “Joodse volk” wel bestaat. Je kan het Jood zijn ook zien als een godsdienst net als Moslims en Christenen. Enige tijd geleden stond er een interessant artikel in Trouw: DNA wijzigt Joodse geschiedenis. Interessante lectuur voor mensen die menen dat Joden op grond van de bijbel en de diaspora recht hebben op Israël.

1 Reactie naar “Gaza”

Mijn Foto's

Huiswijn