Vandaag is Troje aan de beurt. Het hoofddoel van onze vakantie. Ik wil graag de locatie zien waar het verhaal van Paris en Helena zich heeft afgespeeld. Troje is nog een flink eind van Bursa verwijderd wij moesten dus vroeg op. Om half acht stapten we in de bus. Onderweg hebben we nog thee gedronken en een paar plasstops gemaakt om uiteindelijk rond het middaguur aan te komen in Troje.De weersverwachting was niet geweldig, regen en wind. Gelukkig regende het niet, wel stond er een flinke wind.

Troje ligt in de bergen. Daar waar in vroeger tijden de zee lag en waar de schepen aanmeerden is nu akkerland. Vanaf  Troje heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.Troje bestaat eigenlijk uit verschillende Trojes, uit verschillende perioden. Verschillende lagen: vanaf de eerste tot de 10e laag, allemaal uit een ander tijdperk. Het Troje dat Schliemann gevonden heeft dateert eigenlijk uit een veel vroeger tijdperk, dan wat hij zocht: het Troje van Homerus, de schat van koning Priamus.Nu zijn er alleen nog muren, stukken pilaar en gangen. Om te zien hoe het geweest is moet je op de informatieborden kijken die bij de opgraving staan met uitleg. Zo op het oog is er weinig herkenbaars te zien. De wetenschap dat dit een plek is waar geschiedenis is geschreven, maakt de plek bijzonder. Te midden van de bergen, met de weelderige begroeiing van Lavatera, Dille en andere bloemen is het een bijzondere plek.In het souvenir winkeltje bij de opgraving naast het restaurant waar wij geluncht hebben, heb ik naast een stuk kaneelzeep, gemaakt van olijven uit de omgeving, ook nog een hele mooie ketting gekocht. Een replica van een ketting uit de “schat van Priamus” die Schliemann gevonden heeft. Een prachtige herinnering.Na de rondleiding konden wij ook nog even zelf de opgraving verkennen, waarna wij in de bus stapten om uiteindelijk in Aywalik aan te komen. Een plaats aan de Aegische zee. Ons hotel ligt aan het strand.Het is nog geen seizoen. Veel winkels zijn dicht en het zwembad gesloten. Het is nog te koud. Morgen gaan we naar de Romeinse opgravingen in Efese, een sprong van een paar eeuwen, honderdvijftig kilometer hiervandaan.

2 Reacties naar “Troje”

Mijn Foto's

Huiswijn