Rijdend langs de Turkse westkust kwamen wij aan in Bergama, het oude Pergamon. Hier is het perkament uitgevonden en daarmee de oervorm van het boek.Het rijk Pergamon omvatte op het toppunt van zijn macht bijna het gehele westen van Klein-Azië. Pergamon werd dankzij de rijkdom en kunstzin van hun koningen een centrum van hellenistische cultuur, en een van de fraaiste steden van de oude wereld, met een rijkdom aan monumentale tempels, fonteinen, gymnasia en andere bouwwerken. De stad bevond zich in een gebied dat rijk was aan graan, olijven, druiven en vee en was gebouwd op een hoogte van 335 meter. De drie oorspronkelijke stadjes waaruit Pergamon bestond, waren met elkaar verbonden via trappen en terrassen, waarop overdekte zuilengangen van twee etages waren gebouwd.

Op het bovenste gedeelte van de stad bevonden zich de publieke gebouwen, zoals de agora, het koninklijk paleis, wapenarsenaal, bibliotheek, het theater, de tempels van Dionysos en Polias en het altaar van Zeus. (Dat zich inmiddels in Berlijn, in het Pergamonmuseum bevindt). Daaronder bevonden zich een gymnasium, de tempels van Demeter en Hera Basileia, en het Prytaneion. Het laagste gedeelte van de stad was een veelzijdig handelscentrum, waar o.a. parfum, lakens en perkament werd gemaakt.

In de benedenstad tenslotte hebben wij het Asclepion, een beroemd kuuroord uit de oudheid bezocht. De ingang is de Via Tecta, de heilige weg naar het Asklepieion. Er was onder andere een behandelcentrum waar, na een grondige anamnese, diverse therapieën door de priesters van Asklepios aangeboden werden. De therapieën bestonden uit lichamelijke oefeningen, massage, baden in de bron die zich in het centrum bevond, het drinken van plantenextracten, vasten, droomanalyse, suggestie, theatervoorstellingen, rituelen en godsdienstige lectuur.

In de voorhof van het heiligdom staat bovenstaand altaar versierd met afbeeldingen van slangen. Op zich is het kuuroord redelijk bewaard gebleven, zo hebben wij de behandelkamers bezocht waar de patiënten verbleven, de Telesphoros. De ruimten werden verbonden door een tunnel naar de heilige bron.Tenslotte zagen wij het theater. In dit theater konden 3500 toeschouwers een plaatsje vinden. Het is dus geen klein kuuroord geweest, maar groot en belangrijk in zijn tijd.

Vele antieke beroemdheden hebben hier een behandeling ondergaan: Marcus Aurelius, Caracalla, en Claudius Galenus de lijfwacht van Marcus Aurelius die zelf een beroemd arts was.

En natuurlijk kwamen wij weer een hongerige, zwangere poes tegen. In Bursa had ik een paar zakjes Whiskas kattevoer gekocht zodat ik deze kat gelukkig wat te eten kon geven. De katten bij de opgravingen zijn echte bedelaars: ze spreken de toeristen aan en soms, zoals nu hebben ze geluk. Het zou beter zijn als ze allemaal gesteriliseerd werden, zoals in Athene, maar ik ben bang dat  als niemand wil betalen het nooit zal gebeuren en dus zullen er steeds nieuwe hongerige katjes bijkomen.De excursie werd afgesloten met een bezoek aan het archeologisch en etnografisch museum van Pergamon. Een klein museum met wat “kliekjes” die de Duitsers hebben achtergelaten. Alle belangrijke stukken bevinden zich in Berlijn, in het Pergamon Museum.

Deze etappe eindigt in Kusadasi, en bekende badplaats, waar het net als in Aywalik nog geen seizoen is en dus erg stil. Morgen gaan wij naar Efese 185 kilometer verderop.

1 Reactie naar “Pergamon”

  • Maar mensen zoals jij houden het probleem in stand. Maar ik begrijp je gulheid wel. Gelukkig maar voor deze poes en haar kleintjes.

Mijn Foto's

Huiswijn