De ontdekking van deze reis is Efese. Een opgraving waar ik graag nog eens terugkom, er is zoveel te zien, dat red je niet in een dag. Het meest opvallende is natuurlijk de Bibliotheek van Celsus.Deze bibliotheek die gebouwd is in 114-117 n.Chr. en heeft diverse stormen doorstaan, eerst vernietiging door de Goten en in 1000 een aardbeving. De boeken zijn volgens onze gids verbrand, niets is er overgebleven.  De bibliotheek is onder leiding van een Oostenrijkse archeoloog gerestaureerd.

Aan de zijkant van de bibliotheek bevind zich een antiek flatgebouw, dat van de 1e tot de 7e eeuw bewoond werd. Priesters, notabelen en andere rijke personen woonden hier. Dit was voor mij een absoluut hoogtepunt. Deze woningen zijn jaren lang verborgen geweest onder lagen aarde en redelijk bewaard. De archeologen noemen het de grootste puzzel op aarde. Er zijn zoveel scherven gevonden dat het werkelijk een heidense klus is om te zorgen dat ze op de juiste plek terechtkomen. Als je door het complex loopt via de glazen gangen boven de opgraving, krijg je een goede indruk van hoe deze mensen geleefd hebben. De kamers met mozaïek versieringen op de vloer, de geschilderde portretten op de wanden, de badkamers,  latrines en keukens. Het is zo herkenbaar. Prachtig!

Tegenover het “flatgebouw” bevonden zich de publieke latrines. Natuurlijk alleen voor de mannen. Er achter was het bordeel. (Efese was een havenstad) In het marmer van de straat staat nog steeds de afbeelding die naar het bordeel verwijst: een hart, een voet en een vrouw.In Efese is heel veel te zien. Te veel om hier te noemen. Wij hebben ons voorgenomen om een keer terug te gaan en alles rustig over te doen. Er is namelijk ook veel dat wij niet gezien hebben, zoals het huis van Maria en het nabijgelegen Keci Kalesi, het geitenkasteel. Een enorme burcht die boven de omgeving uittorent. Ook het mausoleum van Belevi hebben we niet kunnen bezoeken. En dan is er nog veel meer, Efese is een tweede bezoek meer dan waard.

Na de lunch stapten we weer in de bus op weg naar Pamukkale, het kasteel van katoen en de nabijgelegen necropolis.

1 Reactie naar “Efese”

  • Het is bijna niet te geloven dat ze zo’n puzzel nog weer in elkaar kunnen zetten. Het lijkt mij zeer indrukwekkend en ik kan mij voorstellen dat je nog een keer terug wil.

Mijn Foto's

Huiswijn