Bijlmerflat_Kraaiennest (Medium)Ik heb in het verleden 12 jaar gewoond in een flat zoals deze. Met veel plezier. Ik hield van de Bijlmer, ik hou minder van Zuidoost. De honingraat vormige grijze flats. Wat waren ze mooi als de zon op de ramen scheen. De flat leek dan een kunstwerk. Het oranje zonlicht dat weerkaatste in de ramen en de grijze lucht er achter. Prachtig!

Ik woon er niet meer. Het huis werd met het groter worden van onze kinderen te klein en verruild voor een eengezinswoning in een van de twee oude wijkjes in de Bijlmer. Dagelijks keken wij uit op zo’n prachtig flatgebouw. Wij hebben daar 13 jaar gewoond, maar mijn hart bleef in onze oude flat.

Op een gegeven moment werd het allemaal een beetje te veel. Wonen en werken in een buurt die nooit tot rust komt. Een wijk zonder stabiliteit. Een wijk waarin problemen altijd bouwkundig opgelost worden. Een wijk die zijn naam is afgepakt en ingeruild voor het neutrale, maar altijd fout geschreven: Zuidoost. (Zuid Oost)

Na de naamsverandering van de wijk, vele jaren geleden, volgen nu, met de nieuwbouw, nieuwe namen. Onschuldige namen, onbezoedelde namen, verleidelijke namen. Namen voor onschuldige nieuwbouw, Namen die een nieuw begin moeten symboliseren: Karspelhof, Gaasperparkpad, Fénicetoren, Evergreen, Mi Mundo di Color, Heart and Soul.

De namen doen aan muziek denken of aan een straat in een dorpje, niet aan een eensgezinswoning of flat in de Bijlmer. Dat is ook de opzet.  En met pijn in mijn hart denk ik terug aan de oude Bijlmer.

4 Reacties naar “Namen”

 • Dwalend en dolend op het internet wandel ik van blog naar blog.
  Zo kom ik ook hier even langs.

  Af en toe een wandeling door Amsterdam-ZuidOost geeft wellicht nostagische gedachten.
  Maar een bezoekje aan Amsterdam-ZuidOost geeft ook onverwachte nieuwe ervaringen.

  Op mijn blog, robalberts.punt.nl schrijf ik over het een en ander.
  Amsterdam-ZuidOost en wat mij bezig houd komt dagelijks aan bod.

  Vriendelijke groet.

 • Dat betekent gewoon een seniorenflat! 🙂

 • Mado:

  “Beauty is in the eye of the beholder”. Helaas had ik toentertijd nog geen digitale camera. Ik moet ergens nog foto’s hebben van dat mooie licht in de ramen van Kralenbeek. De flat waar wij tegenover woonden. Ik heb de foto gemaakt toen het duidelijk werd dat we zouden verhuizen, met de bedoeling de foto te laten vergroten voor aan de muur. Ik zal eens gaan zoeken in onze foto’s (is nogal een werkje). Als ik de foto gevonden heb, plaats ik die hier (en laat alsnog een vergroting maken voor aan de muur). Dan kan iedereen zien hoe mooi grijs beton en strakke vormen kunnen zijn.
  Overigens, de woningen waren echt heerlijk: ruim (100 M2), licht en gelijkvloers. (Helaas kan ik niet hetzelfde zeggen van alle medebewoners.) In waren eigenlijk gestapelde bungalows. Met name dat gelijkvloerse kan ik af en toe echt naar verlangen.
  😉

 • Ik kan mij er weinig bij voorstellen. ik weet nog dat wij in de jaren ’50 vanuit Eindhoven op weg naar Amsterdam langs de Bijlmer kamen en dat beeld vond ik toen afschrikwekkend. Nu ik in het mooie Apeldoorn woon, vind ik het nog steeds niet aantrekkelijk om in zo’n flat te wonen. Ook in Apeldoorn heb je natuurlijk van die flatgebouwen, maar ik verlang er niet naar.

Mijn Foto's

Huiswijn