DSC00813 (Large)Vandaag stond in de krant onder de kop “Eindelijk eten voor hongerende beesten Oostvaarderplassen” het heugelijke bericht dat eindelijk de paarden, runderen en herten bij de Oostvaardersplassen bijgevoederd worden. Er zouden al 700 dieren gestorven zijn als gevolg van “ondervoeding”.

Dat getal klopt niet, maar daar wil ik het niet over hebben. Het bericht verbaast mij hogelijk. Nog niet zo lang geleden schreeuwden de kranten moord en brand over de enorme toename van de veestapel in de bossen. Herten en zwijnen zouden als een soort overvalcommando’s zich storten op de tuinen van particulieren, een onmiddellijk ingrijpen – door jagers – was vereist.  Ook werd er niet zo lang geleden druk geijverd om de herten populatie in de waterleidingduinen te laten afschieten, het waren er immers veel te veel, overbevolking dreigde.

En dan nu dit bericht. (Kennelijk ziet het Parool inmiddels zelf ook in dat het bericht niet klopt, want de webversie van dit artikel verschilt nogal van de krantenversie). Plotseling is het vreselijk als een rund of hert sterft. Krokodillentranen!! De mensen die nu zo begaan zijn met het lot van deze dieren heb ik nog nooit gehoord als het jachtseizoen weer aanbreekt.

Hoewel de wens om bij te voeren begrijpelijk is, worden de dieren er niet mee geholpen. Integendeel: het bijvoeren creëert onrust in de kudde en dieren die eraan gewend raken, worden minder zelfredzaam. Het belangrijkste probleem van bijvoeren is dat het voedsel niet bij de zwakke dieren terechtkomt. Wilde grazers leven in kuddes met een sterke hiërarchie en de sterke dieren zullen het voedsel opeisen ten koste van de zwakkeren. Door de grote verstoring verspillen de dieren wel extra energie, waardoor de zwakste dieren nog kwetsbaarder worden. Het aanbieden van voer op meerdere plekken in het terrein, zoals wel eens gesuggereerd wordt, is geen oplossing voor dit probleem. De dieren leven zeer verspreid over het gebied en als ze aan het voer gewend raken, worden ze minder actief.

Daarnaast wordt door het bijvoeren het natuurlijke mechanisme tussen vet en vruchtbaarheid verstoord, dat essentieel is voor de populatieomvang. Door het bijvoeren komen er meer jongen dan het gebied aankan, waardoor het probleem nog groter wordt. De dieren die nu zogenaamd geholpen worden, vallen dan volgend jaar ten prooi aan de jagerslobby die onder het mom van ‘populatiebeheer’ voor de lol talloze dieren wil doodschieten.

Krokodillentranen, bah!

2 Reacties naar “Bijvoeren”

  • mado:

    Ik weet het, maar heb de oplossing nog niet gevonden. Weet jij hem?
    ja die foto heb ik zelf gemaakt 🙂 in Athene.

  • Heej mam,

    Je linkje naar de krant ziet er een beetje raar en doorgehaald uit. verder stoere foto bovenaan. Ik vind het een bijzonder stylish geheel zo.

    Mijanou

Mijn Foto's

Huiswijn