DSCN2586 (Large)De laatste dag kregen wij nog wat mee van de stakingen in Athene. Vijf maart was er een algemene openbaar vervoerstaking. Daar kwamen wij achter toen wij op station Acropolis de metro naar het Omoniaplein wilden nemen. De hekken waren dicht en een briefje informeerde ons dat de hele dag geen metro’s zouden rijden. Dus liepen wij naar het Archeologisch museum. Onderweg kwamen wij demonstrende stakers tegen die, toen nog, rustig verliepen. Jammer genoeg kregen we bij het museum te horen dat zij uit solidariteit met de stakers, om twaalf uur zouden sluiten.

DSCN2438 (Large)In het museum werden we daarom meteen naar de afdeling gedirigeerd waar de schat van koning Priamus te bezichtigen is  en het beroemde gouden masker van Agamemnon gevonden is door Heinrich  Schliemann  in Troje. Het is niet echt de schat van koning Priamus, en het masker is ook niet van Agamemnon, maar het is wel mooi en een geweldige vondst.

sophia_schliemann_treasureTijdens het bekijken van al die sieraden herinnerde ik mij bovenstaande foto van Sophia, de vrouw van Schliemann, behangen met de juwelen uit de door haar man gevonden schat.

Tot op de dag van vandaag staat Schliemann in Griekenland in hoog aanzien. Hij heeft veel van zijn vondsten geschonken aan het Museum en hij  is begraven in de Eerste Atheense Begraafplaats (ik heb het graf daar wel gezocht, maar niet gevonden).

DSCN2451 (Large)Voorlopig zou ik wel een paar van deze oorbellen willen. Daarvoor kan je terecht bij de beroemde Ilias Lalaounis een juwelier die gespecialiseerd is in op de oudheid geïnspireerde sieraden, waaronder kopieën van de Schliemann schat. Jammer genoeg zijn die te duur voor mij.

DSCN2591 (Large)Om twaalf uur toeb men ons verzocht het museum te verlaten werd er buiten nog steeds druk gedemonstreerd. In zijstraten stond de oproerpolitie rustig te praten. Eenmaal thuis in Amsterdam bleek het allemaal niet zo vredelievend afgelopen. Op YouTube zijn beelden van een ware veldslag te zien.

Al met al mogen wij niet klagen. Afgezien van een taxichauffeur die ons vreselijk afgezet heeft,  zijn wij tamelijk eenvoudig thuis gekomen. Wel met een vertraging van ruim twee uur, maar dat is niets in vergelijking met sommige mensen. In ons vliegtuig zaten passagiers die doordat zij hun aansluitende vlucht gemist hadden, pas de volgende dag verder konden. Dat is pas balen!

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn