Vandaag stond in het teken van begraafplaatsen. Vanmorgen zijn we gestart met de klassieke begraafplaats en het bijbehorende museum. Daarna gingen we na een korte rustpauze naar de Eerste Atheense Begraafplaats (die dus niet de eerste is).

DSC01082 (Large)Om maar met de laatste te beginnen: het is wel duidelijk dat Grieken nog steeds van grote grafmonumenten houden. Wij zagen gedenktekens in de vorm van kleine schatkamers, zoals in Delphi en monumenten met een standbeeld van de gestorvene.DSC01088 (Large)Het toppunt was voor mij een graf met daarop een kopie van het monument van Lysicrates, inclusief de overwinnaarsbokaal bovenop het monument!

Maar goed, wij begonnen dus de dag met een bezoek aan het antieke kerkhof. Hier zie je hoe een ongeluk later een geluk kan betekenen. Toen Athene belegerd werd door de Perzen hebben ze alles wat maar voorhanden en bruikbaar was, inclusief standbeelden, gebruikt voor de versterking van de verdedigingsmuur rondom Athene. Ook grafmonumenten werden niet gespaard. Eeuwen later zijn veel van de gebruikte “materialen” teruggevonden en nu te bewonderen in het museum.  De laatste vondsten dateren van 2002.
DSC01041 (Large)Er is ook deze grafsteen te zien. Het is de grafsteen van een grootmoeder, afgebeeld met haar kleinkind op schoot. Het grafschrift was ongeveer: “hier ben ik afgebeeld met het kind van mijn dochter, ik houd hem vast in de dood zoals in het leven”. Dit raakt me, een beeld dat de eeuwen overbrugt.

DSC01067 (Large)De begraafplaats bestrijkt een uitgebreid gebied, niet ver van de Acropolis. Er zijn naast restanten van graftomben, ook de fundamenten van de oude pottebakkerswijk te zien.

Het was al met al een dag in de sfeer van de vergankelijkheid. Vandaag is onze laatste hele dag in Athene. Morgenochtend brengen we nog een bezoek aan het archeologisch museum voor we op het vliegtuig naar huis stappen. De week is omgevlogen!

5 Reacties naar “Athene: begraafplaatsen”

 • Mado:

  Weinig over eten? Nu ik Bonensoep gekoppeld heb aan Zijnwijdat? zet ik mijn culinaire belevenissen op Bonensoep. Dit weekeinde en in de loop van deze week ben ik van plan om mijn berichten van de afgelopen week bij te werken met foto’s en aanvullingen. Daarna is Bonensoep aan de beurt.

 • Elisa Hagen:

  Hallo Mado,
  Leuk om al je verhalen te lezen. Deze keer schrijf je weinig over het eten. Is het niet zo bijzonder? Heb je de harswijn al gedronken? Ik ben benieuwd naar de foto’s. Wij hebben 25 jaar geleden ook een heerlijke tijd in Athene gehad.
  Hier is het nog echt koud.
  Groet Elisa.

 • Mado:

  Wedden dat de versnipperaar Felix is? Vandaag zijn wij rond 20.00 uur in Amsterdam. Ik zal een trui bij de hand houden. Het is hier nog steeds 19 graden, maar wel bewolkt. Overigens is het hier behoorlijk benauwd een Hollands regenbuitje zou veel goeds doen. De sinaasappelbomen die overal in de straten staan geuren heerlijk! Straks naar het museum en daarna naar huis. Tot straks!

 • Geniet van de laatste dag en….. het weekend schijnt toch mooi te worden! Dus na de reis ook een beetje de voorjaars kleding klaar leggen.

 • Heej mam, Klinkt leuk hoor jullie belevenissen al zou ik toch niet zo graag een dagje begraafplaatsen doen. Bereid je trouwens voorop kou als je thuiskomt, de lucht is blauw en dus is het koud!

  Katten maken het goed al misen ze jullie wel. Ze hebben vandaag het filter van de kattenbak versnipperd van verveling.

  Kus en tot gauw!

  Mijanou

Mijn Foto's

Huiswijn