DSCN2000 (Large)Vandaag was het dan eindelijk zover, wij hebben de Acropolis bezocht. De berg met het trotse monument dat boven Athene uittorend. Tijdens de wandeling naar de ingang van de Acropolis zagen we iets vreemds: lange rijen van rupsen die kop aan kont in een sliert achter elkaar aan de weg probeerden over te steken. Gisteren had Ruud in zijn onschuld een paar rupsen proberen te “redden” door ze van de weg in de berm te zetten, maar daar was vandaag geen beginnen aan. Dat veel rupsen de overkant niet heelhuids halen is duidelijk te zien. Zouden dit eikenprocessierupsen zijn? Na enig zoeken op internet las ik dat er inderdaad een processierups is die olijfbomen bevolkt.

DSCN2015 (Large)Huisdieren mogen de Acropolis niet in, maar er zijn wel veel (oude) honden. Ze liggen op de stenen te slapen of lopen achter schoolkinderen aan in de hoop op iets lekkers. Ook zagen wij een stel katten, die verzorgd worden door de suppoosten (allemaal vrouwen). De bewakers zijn uitsluitend mannen, zou dat beleid of toeval zijn?

DSC00842 (Large)De Acropolis is een werk in uitvoering. Overal staan steigers en kranen en er wordt hard getimmerd en gezaagd. Naar verwachting zullen de restauratie werkzaamheden nog wel wat jaren duren.

DSCN2110 (Large)Naast het Parthenon staat het Erechtheion. Beroemd vanwege de elegante bouw en de beelden van de Kariatiden. De beelden die er nu staan zijn kopiën. De originelen staan in het Acropolis Museum, waar wij vandaag niet aan toe gekomen zijn. Het kaartje voor de Acropolis is vier dagen geldig, we hebben dus tijd genoeg.

Dan is er nog het tempeltje van Athene Nike vlak bij de ingang, de poort van Beulé. Volgens de legende zou Aegeus zich hier in zee geworpen hebben toen Theseus schip met zwarte zeilen terug naar huis kwam en zijn vader, de koning dacht dat zijn zoon op Kreta gedood was. Volgens mij moet dat een enorme sprong geweest zijn, ik weet niet of er ooit zee is geweest op de plek waar Athene nu is, wel heb  je vanaf de Acropolis zicht op het water en de haven van Piraeus, maar dat is een behoorlijke afstand.

DSC00893 (Large)Beneden de Acropolis is het grote Theater van Herodus Atticus (dat wij al eerder, maar dan vanaf de andere kant, bekeken hadden) en dat nog steeds gebruikt wordt voor klassieke concerten en wat verder, aan de oostkant, is het theater van Dionysos.

DSC00898 (Large)Nu een kleine Arena, maar vroeger een heel groot complex waar 16.000 mensen een voorstelling konden bijwonen, met bijgebouwen, kantoren etc.

DSC00902 (Large)De eerste rij was voor de notabelen, hun namen staan in de luxe stoelen met rugleuning en speciaal afvoergootje zodat er op de zitplaatsen geen water bleef staan. Het gewone volk zat op lange marmeren banken.

DSC00913 (Large)Na de Acropolis zijn we naar de Tempel van de Olympische Zeus gelopen. Er staan alleen nog 15 zuilen van 17 meter hoog die een kleine impressie geven van het monumentale bouwwerk dat hier eens gestaan heeft.

Na al deze oudheden hebben we nog een supermarkt bezocht, op zoek naar nog meer bierblikjes en wat andere culinaire zaken. Grappig is dat alles wat wij kennen als Turks, hier Grieks is. Zo koop je hier Grieks Delight (Turks fruit), Macedonische Tahin, Griekse koffie (Turkse koffie) enz.

Na een kopje espresso in een nabije koffiebar zijn wij nu terug in onze kamer om uit te rusten voor wij straks op zoek gaan naar een leuk restaurantje.

1 Reactie naar “Acropolis”

  • Heej globetrotters,

    Wat fijn dat jullie het naar je zin hebben. Met de katten is alles goed. Zondag de eerste bak verschoond en gister de tweede en de huiskamerdeur blijft dicht 🙂

    Malín vond het alleen heel erg vreemd dat we zo snel al weer weg gingen toen we de katten gingen verzorgen. Ze moest er spontaan van huilen.

    Dikke kus,
    Malín, Martijn en Mijanou

Mijn Foto's

2017-04-16.jpg