Zoals ik al eerder meldde ben ik deze verkiezingen “zwevend”. Dat is een heel nieuw gevoel, heel zachtjes zweef ik boven het verkiezingsgewoel. Gewoonlijk weet ik precies wat ik ga stemmen. Het is altijd links en meestal is de keuze dan ook niet moeilijk. Tot dit jaar.

Het wordt geen PvdA. Die zijn voor de afbouw van de Noord Zuidlijn en ik ben mordicus tegen. Ik heb tijdens het referendum tegen gestemd en ik ben nog steeds tegen. De gebeurtenissen met lekkages en verzakkingen maken dat ik mijn hart vasthoudt. Wat moeten wij zonder Bijenkorf en Centraal Station en wat als er ook nog andere gebouwen verzakken?

Rotterdam heeft geen “hart”. Dat is door de Duitsers kapot gebombardeerd. Dat kan je goed aan je kinderen uitleggen, maar hoe leg je uit dat door de blinde ambitie van politici de binnenstad van Amsterdam verzakt en de vernieling in wordt geholpen? Dan kan je je niet beroepen op een vijand. Nee, dan heeft het gemeentebestuur het helemaal zelf gedaan.

Denk eens aan de kosten. Met die 370 miljoen die er nu weer extra ingegooid wordt ben je er nog lang niet, let maar op. Over een jaar (of wellicht eerder) komen ze er achter dat er weer een misrekening gemaakt is. En wie moet dat betalen? Inderdaad, de gewone Amsterdammer. Deze metro gaat ten koste van voorzieningen voor minima, de schuldhulpverlening, de stadspas, onderhoud van de stad en nog veel meer.

De enquête over de besluitvorming rondom de Noord-Zuidlijn heeft daarbij nog eens bevestigd wat ik,als gewone Amsterdammer allang weet: er is onvoldoende kennis en de risico’s zijn te groot.

Dus gooi die stations en de nieuw gebouwde metrogangen vol met zand tot we wel in staat zijn een dergelijk project veilig af te bouwen. Bouw het deel in Noord naar het CS af. Trek de metro door vanaf het CS naar Sloterdijk en zorg dat de trams op tijd en vaker rijden. Meer heeft Amsterdam niet nodig! Genoeg reden zou je zeggen om Red Amsterdam te stemmen. Ik sta héél even, stevig op de grond.

Maar een klein stemmetje in mijn hoofd blijft zeuren: wat doen ze op die dagen dat de Noord-Zuidlijn niet op de agenda staat? Is dat wel verstandig om op zo’n one issue partij te stemmen? En meteen stijg ik op en zweef weer, heel zachtjes……..

4 Reacties naar “Zweven: Red Amsterdam?”

 • Mado:

  Lieve Loek,

  Red Amsterdam is een gemeentebrede partij en staat dan ook op de lijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen.

  Mado

 • L. Nievaard:

  Hallo Mado,
  Jij woont toch in Oost en volgens mij is Red Amsterdam
  van de Centrale Stad. In Oost kun je alleen een stem voor de deelraad van Oost uitbrengen

 • Beste zwevende Mado,

  Red Amsterdam heeft echt een bredere visie op Amsterdam dan alleen maar de Noord-Zuidlijn. Het is alleen het punt waarmee we in de pers komen. Belangrijkste voor de komende tijd is dat de geplande bezuinigingen zo min mogelijk terecht komen bij de mensen, die dat het moeilijkst kunnen verwerken. De twee miljard die we besparen met het stoppen van de Noord-Zuidlijn gaat daar al flink bij helpen.

  We hebben op onze site een programma staan met onze plannen voor Amsterdam. Dat is te vinden op http://www.red-amsterdam.nl

  mocht het je niet voldoende overtuigen, dan mail je maar!

  Hartelijke groeten,

  Roderic Evans-Knaup
  nr 3 van de lijst Red Amsterdam

 • Sinds kort werk ik in Den Haag. Vanaf mijn woonplaats veel verder dan Amsterdam. Toch ben ik maar 10 min later op mijn werk en dan praat ik over de situatie dat alles gladjes verloopt. In Den Haag is die kans veel groter. Ik werk er alweer een maand en elke keer als ik het station uit kom lopen, komt er een tram aan of anders slechts binnen luttele seconden. Ik ben er dus voor om geld te pompen in een goed openbaar vervoer in Amsterdam, waarbij je niet zo lang hoeft te wachten en mooie nieuwe metro’s. De oudjes kunnen ze nu ook wel weg gooien, maar ik heb begrepen dat het ook gaat gebeuren.
  Mocht Amsterdam verzakken en het niet meer redden, kom dan naar Apeldoorn. Lekker groen en frisse lucht.

Mijn Foto's

Huiswijn