Rokers

In ons kantoor zijn al geruime tijd problemen met de “rookruimte”. Een gedoogplek voor verslaafden aan nicotine. Ondanks de afzuiging zaten wij, niet-rokers in de vieze rooklucht. Dit had tot gevolg dat sommige collega’s uitgeweken zijn naar een andere etage, waar geen rookhol is. Uiteindelijk, na vele klachten, is de rookruimte gesloten. Aanvankelijk konden de verslaafde collega’s uitwijken naar een andere rookruimte, op een andere etage, maar kennelijk is er iets grondig mis met deze ruimten. Zij zijn gemaakt voor maximaal vijf gebruikers. Maar meestal was het dubbele aantal gebruikers aanwezig. Er waren zelfs verslaafden die liever op een andere etage dan in die waar zij werkzaam zijn, verbleven. Waarom, weet ik ook niet. maar kennelijk is de ene rookruimte niet de andere. Intussen zaten de niet-rokers in de stank.

Natuurlijk is dat van de gekke, daarbij is er nu juist wetgeving om ons voor dit soort nare situaties te beschermen. Na onderzoek bleek dat de afzuiginstallatie niet goed filtert en zijn de rookruimten gesloten en moeten de verslaafden voor hun periodieke portie nicotine in weer en wind naar buiten. Maar dat willen de rokers niet. Zij hebben “recht” op hun gedoogruimte en dus hebben ze het onrecht aangekaart bij de OR, die afgelopen week een mail deed rondgaan met de strekking dat zij kennis genomen hadden van het probleem en dit zouden bespreken met de directie. Oef! Dat was tegen mijn zere been, uit de grond van mijn hart heb ik een mail aan zowel de OR als aan mijn collega’s gestuurd (gebruikers en niet-gebruikers) dat ik het te gek voor woorden vind dat verslaafden in hun gebruik gefaciliteerd worden. Dat gebeurt ook niet voor alcoholverslaafden, drugsgebruikers en gokkers. Herhaaldelijk moeten ze van de afdeling af voor hun shotje nicotine, liefst in paren tegelijk (anders is het zo ongezellig). Ik vind dat niet normaal.

roken2004logoB

En dus is er nu een discussie: mag roken? Moet je roken faciliteren en moeten we lief zijn voor rokers (ze sterven toch ook eerder) en hun gebruik accepteren? Ik vind van niet. Roken mag, maar in je eigen tijd en in je eigen huis! Er zijn collega’s die vinden dat ik de bewuste mail niet had mogen versturen. Dat werkt polariserend. Laten wij die polariserende discussie maar voeren. Als de rookruimte weer open gaat en ik weer in de stank moet werken, zal ik een andere werkplek zoeken. Of een andere etage, of een andere locatie. Rokers, zijn onruststokers!

1 Reactie naar “Roken is onrust stoken!”

  • Gelukkig dat de dienst zo voor ” bewegen” is en jou dus de kans geeft om op een andere etage of locatie te gaan werken. Ik vind dat de directie de rokers verplicht met de trap zou moeten sturen als ze gaan roken. Kunnen wij ” niet rokers” sneller op de plaats van bestemming zijn doordat de lift niet bezet is.

    Nu we het toch over gezondheidszaken hebben is het mijn wens om de kantine wat “gezonder” in te richten. Ik zou graag wat meer gezonde dingen zien als halfvolle en 0% vet producten.

    Misschien moeten we Henk Gemser inhuren, want: “dat kan beter!”

Mijn Foto's

Huiswijn