Vandaag is het weer geen Acropolis geworden, maar Agora’s. De Agora is een marktplaats. Wij hebben er niet één, maar twee bezocht, plus één hedendaagse.

DSC00726 (Large)Vanmorgen zijn wij om negen uur vertrokken van ons hotel om naar de zondagsmarkt te gaan. De zondagsmarkt is een tegenvaller. Het had wel wat van de Waterloopleinmarkt. Naast veel huisraad, stoelen, tafels, commodes, keukengerei, oude troep en antiek, kleding, veel kleding.

DSC00741 (Large)Gelukkig ligt vlak naast de zondagsmarkt de Romeinse Agora. Een markt uit de Romeinse tijd. De Agora deed denken aan het Forum Romanum, kleiner, maar met dezelfde soort zuilen en brokstukken van gebouwen. DSCN1881 (Large)In deze Agora staat een antieke watertoren: de vierwinden toren of Agorameineion die nog goed bewaard is gebleven.

DSC00799 (Large)Na deze Agora zijn we doorgelopen naar de grote Antieke Agora. Deze Agora dateert van 600 vChr. en is veel groter dan de Romeinse Agora. Hier staat ook het gerestaureerde Stoa van Attalus.

DSCN1918 (Large)Een prachtig gebouw dat een goede indruk geeft van hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Eigenlijk is de hele Agora nog niet zo lang opgegraven. In de jaren dertig is de Amerikaanse school voor Klassieke studies begonnen met de opgravingen, die ook door hen betaald zijn.  DSCN1948 (Large)Zij hebben ook de Stoa herbouwd, waar nu het museum in gevestigd is. In dit museum kan je de vondsten bewonderen die in dit gebied gevonden zijn. Tot mijn verbazing toonden ze ook vondsten uit een aantal graven die gevonden zijn in de buurt van de Pnyx en de Areopagus. Vooraanstaande Atheense families hebben daar eeuwen lang hun doden in uitgehakte tomben begraven.

DSCN1934 (Large)Van de vondsten vond ik de stemstenen, de “babytroon” voor kleine kinderen waar zij hun behoefte konden doen op een po van aardewerk (met foto van een baby in de stoel) DSC00796 (Large)en de houtskooloventjes het interessantst. Er is niets nieuws onder de zon.

DSCN1958 (Large)Hierna naar het Hephaisteion. Een mooie goed bewaarde tempel. Helaas mag je er niet in. Maar ook van de buitenkant krijg je een goede indruk.

Het was ook vandaag weer heerlijk warm weer, de zon scheen volop dus was het heerlijk wandelen. Veel Grieken hadden duidelijk hetzelfde  idee, alleen dragen zij nog steeds een warme jas.

DSC00813 (Large)Slenteren door opgravingen maakt hongerig. nadat we klaar waren met de Agora’s zijn we ergens gaan eten. Mezze. Patat en gehaktballetjes voor Ruud en gerookte auberginesalade voor mij. Nu uitrusten en even bijkomen in het hotel. Vanavond Athene bij nacht verkennen. Mochten jullie denken wat zit ze vroeg achter haar Pc, in Griekenland is het één uur later. 😉

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn