Vanmorgen na het ontbijt op weg naar de Acropolis. Eenmaal aangekomen bleek het een heel groot complex. Na ampel overleg hebben wij besloten om vandaag de omgeving van de Acropolis te bekijken en morgen het museum en de Acropolis zelf.

DSC00648 (Large)Als eerste hebben wij het theater van Herodes Atticus bezocht om daarna naar het monument voor Philopappus te lopen. Boven op een berg met een schitterend uitzicht over Athene staan de restanten van een monument met afbeeldingen van Philopappus en zijn grootvader Antiochus IV. Vanaf deze zelfde plek heeft Morosini in 1687 de Acropolis gebombardeerd.

DSC00688 (Large)Het was heerlijk wandelen in de zon onder de olijfbomen, overal Lavatera en een klein stervormig bloemetje, waarvan ik  de naam niet weet en plantjes die op Zuidewindlelies lijken, maar veel kleiner en eleganter. De botanische voorloper?

DSC00682 (Large)Hierna was de geboorteplaats van de democratie aan de beurt, de Pnyx. De Pnyx is de plaats waar vroeger naar redevoeringen geluisterd kon worden van beroemde redenaars zoals Pericles, Themistocles en Demosthenes. Het wordt gezien als de geboorteplaats van de democratie. Het is een muur met een soort traptreden en een podium.  Op het podium werden de redevoeringen gehouden. In principe kon iedere Griek het woord voeren, maar in de praktijk gebeurde dat natuurlijk niet. DSC00708 (Large)Vandaag was het de plek waar Grieken genoten van de zon en met hun honden speelden. Je ziet veel honden die in de zon op het trottoir liggen te slapen. Of ze een eigenaar hebben is onduidelijk. Ook zagen wij op veel plaatsen metalen etensborden en drinkbakken. DSC00723 (Large)En  zo te zien worden niet alleen de honden gevoerd, onderweg kwamen wij een mevouw tegen die de zwerfkatten voerde.  Natuurlijk heb ik een foto gemaakt.

DSC00698 (Large)Na de Pnyx hebben we nog even het observatorium en de Areopagus bezocht. Op de Aeropagus was vroeger de zetel van het opperste gerechtshof, al is dat nu moeilijk voor te stellen. Het is een stenen berg met waarin een trap is uitgehouwen, zonder bijzondere kenmerken, maar wel met een prachtig uitzicht over Athene en de Acropolis.

DSC00718 (Large)Inmiddels was het al ver over drieën geworden en snakte ik naar een kop koffie en iets te eten. In de duurste winkelstraat van Athene hebben we bij Wally’s, een trendy koffieshop, een dubbele espresso en een stuk Tiramisu gegeten, om daarna op zoek te gaan naar de Spar voor Griekse olijfolie van Kalamata olijven voor thuis.

Hopelijk blijft het droog. De hele dag was het weer prachtig maar in de verte zagen wij boven de bergen dreigende regenwolken. Morgen naar de zondagsmarkt, het museum en de Acropolis.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn