Linux (Medium)Het afgelopen weekeinde ben ik druk geweest met mijn nieuwe speeltje: de Trendtac Epc 700 en met het leren van Linux commando’s. Mijn ervaringen zijn wisselend. Het plaatje hierboven is hier een goede illustratie van. Verpletterend! 🙂

Zonder gekheid, ik weet nu waarom Linux niet het systeem van de toekomst is. OK het heeft veel mogelijkheden voor mensen die vertrouwd zijn met de console en commandline opdrachten. Je bent niet afhankelijk van voorgebakken programma’s en er zijn vrijwel geen virussen voor Linux en volgens zeggen, kan een virus weinig schade aanrichten. Dat is overigens nog de vraag, want in mijn Trendtacje staat de gebruiker standaard ingesteld als “root” (al wordt het “user” genoemd). Voor mensen die dit abacadabra vinden: “root” is hetzelfde als werken met administrator rechten in Windows, daar ben je dus ook standaard “root”. Of die beveiliging dus zo geweldig is?

Maar ik maak vorderingen. Zo heb ik zelf een programma gekocht en geïnstalleerd (Linvideo voor 1,07 euro) en een icoon op het bureaublad gemaakt. Dat was nog een heel gedoe, eerst zoeken waar het progje geïnstalleerd is (Linux heeft geen “program files” folder) en uiteindelijk gevonden in /bin. Daarna moest nog het icoon geïnstalleerd worden. In windows is het gewoon rechtsklikken en “kopiëren naar”. Dat werkt zo niet in Linux. Uiteindelijk is het mij gelukt en dat vind ik een hele prestatie, vandaar deze posting.

Het komt er op neer dat ik het apparaatje moet gebruiken zoals het nu is, dan heb je er een handig dingetje aan, tenminste als de WiFi het doet, want ook al is er geen IP-conflict meer, WiFi werkt alleen als het apparaatje er zin in heeft. Maar ik mag niet klagen, wat wil je voor een machientje van 50 euro? Bedraad internet doet het geweldig en de programma’s zijn wellicht onbekend, maar doen wat ze moeten doen. Voor het overige heb ik een aantekenboekje, met daarin alle noodzakelijke terminal commando’s. Maar voor vakanties houdt ik het bij mijn Eee Pc. Dat is een echte Pc!

4 Reacties naar “Linux”

 • Cobus:

  De trendtac moet je eigenlijk niet zien als PC, maar als speelgoed

  een soort van uitgebreid typemachine-tje

  Ik heb ook zo’n kastje, en moet zeggen “het werkt”
  De versie Linux op dit ding kan je totaal niet vergelijken met distributie’s als Ubuntu en Red Hat / BSD
  Op die smaken heb je meer en betere mogelijkheden ook op de desktop, mensen zonder al te veel windows ervaring leren het snel aan, en de terminal zie je als het goed is maar zelden

  Het apparaatje heeft een ARMprocessor, de gemiddelde smartphone is sneller 😛

  Maar het werkt, spuugt beelden uit en die dingen
  Waarom heb je de videoplugin aangeschaft, voldeed VLC niet ?

  • Mado:

   Helaas werkt volgens mij vlc niet op de Trendtac, overigens Linvideo ook niet. Dank zij Wicknix van het little linux laptop forum heb ik nu een wel werkende plugin voor Bon Echo.
   En je hebt gelijk, het is een speeltje. 😀

   Mado

 • mado:

  Heb je je Eee, (met Linux) dan weggedaan?

 • Wat een eng ding. Het heeft pootjes. Geef mij maar mijn luipaard.

Mijn Foto's

Huiswijn