laptopZoals gezegd kom ik vreemde advertenties tegen op Facebook (zoek me daar maar niet, want ik ben zo weer weg). Zoals deze, op je-geluksdag.com. Via deze website kan je – zo beloofd men – uitgekozen worden om een Macbook Air in een kleur naar keuze te testen. Als tegenprestatie voor de review, mag je de Macbook behouden. Een mooie rode Macbook, die wil ik wel!. Die zijn niet te koop in de winkel, daar zijn ze alleen in het zilvergrijs of wit.

Omdat ik zelden zomaar mijn emailadres geef, wilde ik  meer weten en bezocht de website. Een in krom Nederlands gestelde website, die volgens mij regelrecht uit het Chinees met behulp van een vertaalmachine gevuld is. Meteen de voorwaarden voor deze “wedstrijd” gelezen. Iedereen kan inschrijven tot april volgend jaar, tegen het afgeven van het eigen emailadres en instemmen met de voorwaarden. In die voorwaarden, die waarschijnlijk door niemand gelezen worden, stem je in met onder andere het gebruik van je gegevens door derden,  waaronder de verhandeling van de verstrekte gegevens.

Dit is gewoon een fuik. Het gaat hier om datamining en helemaal niet om het testen en winnen van een Macbook. Wat moet er ook gestest worden aan een algemeen bekend hebbedingetje? En zo krijgt een onbekende partij tegen “betaling” van een gespoten Macbook Air, duizenden verhandelbare emailadressen. Een rotkoopje! Er is overigens ook nog een site waar je via Facebook een in elke gewenste kleur gespoten Apple iPhone kan “winnen”. Waarschijnlijk een filiaal van deze club.

Ik heb ook nog even in de Arin Whois database gezocht of ik de eigenaar van de website kon vinden. Maar: “No match found for je-geluksdag.com”. Vandaag was ook de website onbereikbaar, zou hij na een geslaagde vangst opgeheven zijn?

2 Reacties naar “Reclame voor verlakkerij: datamining”

  • Mado:

    Des te erger, en ja ik kan er niks aan doen ik ben gewoon een a-sociaal. Ik wordt nu al benaderd door mij volslagen onbekende mannen, echt waar!

  • Je moet je met je vrienden bemoeien en niet met al die advertenties. Je gelooft toch zeker niet dat Facebook de enige is die hiervan gebruik maakt?

Mijn Foto's

Huiswijn