QgeitenIk heb nooit geweten dat er zoveel geiten in Nederland zijn, laat staan dat er zoveel geitenfokkerijen zijn. Bij mij heeft het houden van geiten altijd een associatie met leuke uitstapjes, de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, of de geiten in de kinderboerderij. Maar dat er zoveel geiten zijn als nu duidelijk wordt, nee, dat had ik niet verwacht.

Inmiddels heb ik die leuke associatie niet meer, nu er gestart is met het “ruimen” van besmette geitenbedrijven als gevolg van de Q-koorts. Na de gekke koeienziekte, de varkenspest en de vogelgriep, nu Q-koorts. De intensieve veehouderij kweekt naast vlees, ook ziekten!

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Soms verloopt Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken. Deze klachten komen echter ook bij andere ziektebeelden voor. Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe. Wanneer er ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat gemiddeld 2 à 3 tot 6 weken na de besmetting.
Soms kan Q-koorts tot een chronische infectie leiden. Dan is er vaak een ontsteking aan het hart. Chronische Q-koorts komt meestal voor bij patiënten met een afweerstoornis en hartpatiënten. Bij zwangere vrouwen kan een eerder doorgemaakte Q-koortsinfectie tot chronische Q-koorts leiden.

Als ik bovenstaande lees, vraag ik mij af of het middel niet erger is dan de kwaal. Het allerergste is dat “ruimen” helemaal niet nodig is. Je kan geiten inenten tegen de Q-koorts en zo de ziekte voorkomen. Maar gek genoeg gebeurt dat niet, Wel in andere landen zoals België. En dus worden nu ook volkomen gezonde, zwangere, geiten vermoord. Kennelijk is het leven van een geit minder waard dan de prijs van het vaccin.

Als een vorm van stil protest vieren wij een vegetarische kerst. Eerlijk gezegd smaakt vlees mij zo langzamerhand niet meer.

1 Reactie naar “Q-koorts”

Mijn Foto's

Huiswijn