DSC00519 (Medium)Ik ben sinds gisteren in het bezit van het goedkoopste netbook van de wereld: de Trendtac EPC 700 van 50 euro. Mijn kleinzoon van 13 had hem bij Intertoys gekocht, maar hij vond het een miskoop. Wat hij er mee wil, kan het beestje niet. Het is geen spelletjesapparaat, maar wel een leuk 7 inch Linux netbookje. Bijna zoiets als de eerste Asus Eee Pc, maar dan wel met een mindere processor en geheugen. Het is een Pc on a chip. Alles, geheugen, processor, grafische chip en geluid, zit op één chip gesoldeerd. Er valt dus weinig aan te verbouwen. Het apparaatje heeft 2 GB opslag, verdeeld over twee partities: /. en extend en daar gaat het besturingssysteem nog vanaf. Het systeem is vrijwel hermetisch afgesloten, maar toch zijn een aantal modders en hackers er in geslaagd om er een ander (Linux) besturingssyteem op te zetten met meer mogelijkheden. Want het is wel allemaal heel basaal. Maar wel leuk.

DSC00517 (Medium)Hierboven zie je mijn EPC 700 naast mijn Eee Pc 901. Het is met recht een klein broertje (of zusje). Het Pc’tje is extreem energiezuinig. Moet ook wel, want er zit maar een 2 cels accu in. Ook weegt hij maar 6 ons. Met andere woorden hij is prima voor op reis naar landen waar ik mijn Eee (die toch veel duurder is) niet mee wil nemen. Voorlopig ga ik lekker kijken hoe ik dit beestje kan aanpassen aan mijn wensen. Vanmiddag een aantal belangrijke systeemprogramma’s gedownload, waaronder een automatisch updateprogramma via littlelinux.com. Daar kan je ook spelletjes (sorry Gilli), en alternatieve besturingssystemen downloaden. Mijn eerste Linux ervaringen heb ik dus al achter de rug. Ik kom hier vast nog wel eens op terug. Ook heb ik inmiddels een Case Logic sleeve en een SD-kaart voor extra opslagruimte gekocht. Deze aanschaf kostte de helft van de aanschafprijs van dit UMPC’tje! Overigens als je er nog een op de kop kan tikken zou ik het zeker doen, want met de bijgeleverde software kan het PC’tje bijna alles: tekstverwerken, internetten, chatten, enz.

Voorlopig verveel ik mij deze vakantie niet!

31-12 Update: ik heb de sleeve teruggebracht. Wij bleken nog in het bezit te zijn van een walkmantasje waar de EPC 700 precies inpast. Het heeft notabene nog meerdere vakken ook zodat niet alleen het Pc’tje, maar ook de oplader, de USB stick en nog veel meer netjes opgeborgen kan worden. Het tasje is niet mooi, maar wel functioneel. Al met al komen de totale kosten voor dit UMPC’tje op 56,95!

4 Reacties naar “Gezinsuitbreiding: de Trendtac EPC 700”

 • ik had een probleempje met mijn trendtac EPC700
  ik zit vaak opeen pixel site en daar heb je java voor nodig!
  maar nu weet ik niet hoe ik dat er op moet zitten wie kan mij dat stap voor stap uitleggen??
  ben nu dat voor msn enzo aan het proberen!!
  hoop dat het lukt 😛

  GRoeten nicole

  • Mado:

   Hallo Nicole,

   Ik heb even rondgekeken op het LLL Forum: http://linuxlaptopforum.ark2webdesign.co.uk/index.php/topic,823.0.html
   Voor jou geld hetzelfde advies als voor Arlette: installeer 3MX Ultra, dat je hier kunt downloaden: http://3mx.taita.co.uk/ Kies versie Recovery_3MX-Ultra2.img. Met de skipstone browser kan je Java gebruiken. Snel is het computertje niet, maar als je daarmee kunt leven is dit het beste besturingssysteem voor onze LLL. In deze versie heb je ook een versie van Pidgin, waarmee je kan chatten via Facebook, MSN en alle andere gebruikelijke chatprogramma’s.

   Succes!

 • Mado:

  Beste Artelle, ga naar deze website: http://3mx.taita.co.uk/ download daar “Recovery_3MXUltra2.img” en installeer die volgens de instructies van de Trendtac website: http://www.trendtac.nl/. Hierna heb je een computer waarmee je kan MSN’nen, mailen, enz. Bijna alles dat een gewone laptop ook kan, alleen wat langzamer.
  Als je meer wilt weten moet je eens kijken op deze sites: http://trendtac.hyves.nl/ Dit is een Nederlandse Hyvessite die gewijd is aan ons pc’tje. Maar vooral deze website, hier vind je bijna alles dat je wil weten over de Trendtac (maar wel in het Engels) http://linuxlaptopforum.ark2webdesign.co.uk/index.php#4
  Ik ben benieuwd of het lukt, laat dus nog eens wat van je horen.
  Mado

 • arlette:

  hi

  ook ik heb eentje aangeschaft maar wat ik ook downl…het lukt mij niet om msn via aim/pidgin of amsn erop te krijgen…ik blijf maar foutmeldingen ontvangen
  chatten terwijl java enabled is lukt ook niet
  java linux opnieuw gedownl maar kan het nergens terug vinden evenals amsn…die is ook ergens verstopt

  help please 🙂

Mijn Foto's

Huiswijn