Dode-vossen800De Vos is op Vlieland zijn leven niet zeker. Enige tijd geleden heeft een “vossenvriend” een of meerdere vossen uitgezet op het eiland Vlieland. Op Vlieland zijn gewoonlijk geen vossen. De afstand van het vaste land naar Vlieland is ook te groot om over te zwemmen. “Natuurvrienden” en “vogelliefhebbers” zijn bang voor een massale slachting onder de vogels van Vlieland, dus moeten de vossen weg, liefst dood. Vorig voorjaar zijn er al nesten leeggegeten door vossen en dus gaat Staasbosbeheer op jacht. Aanvankelijk probeerde men de vossen af te schieten, maar dat lukte niet. Dus heeft staatsbosbeheer besloten om nu, voor de paartijd, de vossen te gaan vangen met strikken en klemmen.

Als kind heb ik ooit een konijn gevonden dat in een strik gelopen was. Het arme beest had zichzelf proberen los te trekken en ik zal niet vertellen hoe het erbij lag, maar het was vreselijk. Verhongerd en in vreselijke pijn. Dat wil men – ondanks het feit dat het gebruik van strikken en klemmen in Nederland wettelijk verboden is – gebruiken tegen de vossen van Vlieland.

Vanmorgen stond er een vraaggesprek met Harm Niesen in de Volkskrant over deze zaak. Harm Niesen is bestuurslid van de Faunabescherming (voorheen Kritisch Faunabeheer). Ook hij geeft aan dat strikken en klemmen verboden zijn, maar dat er om een ontheffing gevraagd is door Staatsbosbeheer. Ook zegt hij in het interview, dat die strikken en klemmen helemaal niet nodig zijn.

“Zo langzamerhand breekt voor vossen het honger seizoen aan. Eieren en vruchten zijn op. Ze zullen moeten leven van konijnen en muizen.  Als de jagers op een paar plekken in de duinen dode eendagskuikens neerleggen, dan hebben de vossen dat zo door en kun je ze daar vangen. Je zou zelfs een inloopkooi kunnen maken zodat je ze levend vangt en elders weer loslaat.”

Hij voegt hier wel aan toe dat hij niet  verwacht dat de jagers de vossen zullen vangen, maar ze zullen neerschieten.

Wie red deze vossen? Ik hoop dat er dierenliefhebbers zijn in Vlieland ( misschien de persoon die deze vossen geplant heeft?) die bereid zijn om met een inloopkooi de vossen te vangen. Strikken en klemmen zijn barbaars.  Als er niets gebeurt kan het zijn dat straks, trotse jagers net als op deze foto, gebogen staan over hun prooi. Stop de vossenmoord!

1 Reactie naar “Vossenjacht”

Mijn Foto's

Huiswijn