kanarie

AMSTERDAM – Een geeuw laat de hersenen afkoelen als ze oververhit zijn, zo blijkt uit nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers.

De onderzoekers van Binghamton University voerden hun ‘gaap-onderzoek’ uit met kanaries, omdat gapen bij de vogels niet besmettelijk is zoals bij mensen. De oorzaak van een geeuw kan daardoor eenvoudiger worden vastgesteld.

De wetenschappers plaatsten de kanaries in verschillende kooien en speelden met de temperatuur in de vogelverblijven. In sommige kooien werd de temperatuur langzaam opgevoerd, in andere kooien was het voortdurend warm en in een paar verblijven was de temperatuur gemiddeld.

De kanaries gaapten aanzienlijk vaker als de temperatuur langzaam toenam. Volgens de wetenschappers ondersteunt dat resultaat de theorie dat een gaap dient om de hersenen te ‘ventileren’.”

Ik heb nogal “last” van gapen, ook als ik geen slaap of honger heb. Ik gaap gewoon veel. Op zoek naar de oorzaak van gapen, vond ik bovenstaand bericht op nu.nl. Ik weet nu waarom ik zo vaak moet gapen. Mijn hersenen raken kennelijk oververhit van het snelle denken waardoor zij moeten afkoelen. Nu hoef ik me niet meer te schamen voor mijn gegaap, het is gewoon een bewijs van intelligentie!

6 Reacties naar “Gapen”

 • Bregje:

  Ik was niet ingelogd, maar het staat alleen in het formulier. Thuis ook.

 • Mado:

  Ik zie jouw e-mailadres niet. Ik denk dat jij dat ziet omdat jij ingelogd bent.

 • Bregje:

  Ik zit in de trein en bekijk jouw site. Zie ik bij de reacties mijn emailadres staan, terwijl er staat dat het adres niet gepubliceerd wordt. Ben benieuwd hoe dat er thuis uitziet.

 • Mado:

  Bij mij kunnen de foto’s niet groter omdat kennelijk de “link” naar lightroom niet goed werkt. Er zit ergens een fout in de configuratie. Ik moet eens goed kijken wat er nu precies fout gaat.

 • Bregje:

  Ik merk nu pas bij jou het zelfde euvel als ik heb. Sommige foto’s kunnen niet groter gemaakt worden en sommige foto’s blijven maar laden. Ik heb een aantal van die foto’s al opnieuw gepubliceerd, maar of het nu helpt in de snelheid?????

 • Bregje:

  Dat geldt dan ook voor mij. Wat mij overigens opvalt is dat ik de foto’s niet groter kan maken al ik er op klik. Is dat bewust en kan dat de oorzaak zijn van mijn “langzame” site?

Mijn Foto's

Huiswijn