Truffels15-10-2009: Laatste boodschappen en het Museo Nazionale Romano.

Vandaag geprobeerd om ergens Pecorino met truffel te vinden, mijn favoriete kaas. Helaas alle inspanningen ten spijt, geen pecorino met truffel. Wel Pecorino, en wel truffels, maar niet samen. TruffelsZou dat iets met het seizoen te maken hebben? In elk geval heb ik twee grote stukken oude Parmezaan (de echte) en Pecorino om mee naar huis te nemen plus een zak van mijn favoriete koekjes: Sampietrini. Koekjes gemaakt met Italiaanse hazelnoten (staat zo op de verpakking), rietsuiker, eiwit en cacao. Bij onze bezoeken aan delicatessenwinkels lekkere frittata tegengekomen en dus eten wij vanavond in ons appartement. Wel heel simpel, er mogen geen restjes overblijven in verband met ons vertrek morgen. Dus eten we Frittata con cipolle (ui), een restje spinazie van gisteren en tomatensla met mozzarella en verse basilicum (salade caprese). Als dessert heb ik verse perzik met profiterolles. Wie zegt dat je niet lekker kunt eten met twee kookplaten? BruidspaarNadat wij onze inkopen bij het appartement afgezet hadden, gingen wij op weg naar de Galleria Borghese. Wij wisten natuurlijk dat wij tevoren moesten bespreken, maar een vriend van Ruud had verteld dat je ’s ochtends kon bespreken en dan in de middag de collectie kon bekijken, in de tussentijd konden wij dan mooi de tuinen rond het paleis bezoeken. Het is nog steeds prachtig weer, al is het wat kouder aan het worden maar de zon schijnt volop, dus een ochtend doorbrengen in een park is een aantrekkelijke optie. Dus lopend naar de Galleria. Onderweg door het bijbehorende park zag ik dit bruidspaar dat onder leiding van een strenge weddingplanner poseerde. Galleria BorgheseHelaas bleek eenmaal aangekomen dat het museum tot en met volgende week woensdag helemaal volgeboekt is. Dat is dus even balen. Gelukkig is er veel meer te zien in Roma dus besloten we na kort overleg dat wij naar het Museo Nazionale Romano zouden gaan. Een museumvol met restanten van de Romeinse villa’s uit Rome en omgeving. MozaïekPrachtige mozaïkvloeren, gevonden tijdens sloop en bouwwerkzaamheden in de stad. Hele kamers van de villa’s in de omgeving zijn gereconstrueerd in het museum, zoals de villa van Livia. Veel beelden en in de kelder, achter dikke brandkastdeuren een enorme verzameling geld. Antiek geld. Vanaf de eerste munststukken van bijna een pond (in gewicht) tot de moderne euro.
Heel interessant was een stukje grond uit een plaatsje waar geneeskrachtige zwavelbronnen zijn (ze zijn er nog steeds). Daar waren mensen gewoon geld in de bron te gooien. Een stuk grond in een glazen koker laat zien dat er vanaf de vroegste tijden geld in de bron is gegooid. Je kan per laag de veranderende tijden en geldstukken zien. Nu heb ik niet zoveel met geld. Ik begon dan ook mijn voeten te voelen. Zo’n week van slenteren, wandelen en vooral veel zien hakt er in. Het is genoeg zo. Ik heb gezien wat ik wilde zien. Ik ben blij dat we weer op huis aan gaan. Vanavond pakken we een deel in en morgen de rest. Om 10.30 verlaten we het appartement om in de metro naar Termini te stappen, daarna de trein naar Leonardo da Vinci en per Al Italia terug naar Schiphol. Roma arriverderci!

2 Reacties naar “Rome VII: Laatste boodschappen en het Museo Nazionale Romano”

  • Staat daar nou echt €380,00 op dat bakje paddenstoelen !?
    Ik las laatst ergens (weet niet meer waar…vast niet echt gebeurd) over een land dat het geld wilde afschaffen. De waarde werd zo laag gehouden, dat je er letterlijk kilo’s van nodig had om een brood te kopen. Ruilhandel was het gevolg. En je zakken werden niet meer gerold. Maar die 380,00 is vast in euro’s…

    • Mado:

      Ja dat staat er echt! Overigens, toen de Romeinen het geld uitvonden waren dat ook “geldstukken” van elk bijna een pond en zie waarheen dit geleid heeft…. Truffels van 43 euro per stuk!

Mijn Foto's

Huiswijn