Beatrice11-10-2009: Gisteren tijdens onze avondwandeling kwamen wij er achter dat het Vaticaans Museum vandaag gesloten zou zijn. Daarom een andere wens vervuld: De San Francesco a Ripa om daar het beeld van Bernini, de extase van Ludovica Albertoni, te zien. Maar eerst naar de St. Pieter voor de heiligverklaring van Pater Damiaan. NonnenHet was overigens gisteren een leuke wandeling, we kwamen geestelijken tegen uit allerhande landen. Allemaal heben ze een iets andere habijt of kostuum aan. Sommige met grote kruizen, bijna alsof het kruisridders zijn, ook met net zo’n hes over de habijt. Nonnen in het wit, blauw, of zwart met een paarse, blauwe of witte sjerp. Met en zonder hoofddoek, met een kleine of een grote kap. Het leek Mekka wel! Een groep Afrikaanse priesters met gevolg hielden een speech en zongen en trokken daarna al dansend en zingend, begeleid door de politie de stad in.

heiligverklaring damiaanVanmorgen was op het Sint Pieterplein nog plaats genoeg, grote televisieschermen lieten zien wat er in de kerk gebeurde. Wel moest je eerst een detectiepoortje door. Gisteravond nog had ik een opmerking gemaakt dat er maar een gek met een bomgordel nodig is om enorme ellende aan te richten. Het Sint Pieterplein is namelijk omringd door “armen”. De halfronde colonnade van de St. Pieter aan de voorkant en afgesloten aan de achterkant door de collonnade van de kantoren van het Vaticaan. Als er ooit iets gebeurd zit je als een rat in de val.

St. Francesco a RipaNa De Sint Pieter op naar San Francesco. Toen wij aankwamen was daar net de mis bezig. Je kan dan met goed fatsoen niet rechtstreeks naar de nis lopen waar het beroemde beeld staat. Je moet even “mee doen”. In de preek werden gelukkig vrede, vriendschap en naastenliefde aanbevolen. Er werd nog wat opgemerkt over de waarde van het gezin en daarna moest iedereen in de kerk de mensen om hem of haar heen een hand geven. Gelukkig waren wij aan het einde van de mis gekomen en na de hostie (die wij natuurlijk niet gekregen hebben) konden we snel naar het beroemde beeld. Het is inderdaad een heel mooi beeld. Maar of hier “goddelijke extase” uitgebeeld is weet ik niet. De materiaalbeheersing is geweldig. Ik denk niet dat er nu nog iemand is die zo iets in marmer kan maken. Ook bevindt zich in de kerk het stenen kussen waar St. Fransiscus op sliep en zijn crucifix.Franciscaner In een glazen kist ligt een levensechte beeltenis van Rodolfo Anguillara in Franciskaner Habijt. Anguillara (de opvologer van St. Franciscus) heeft de kerk laten bouwen op de plek waar St. Franciscus leefde.

Hierna hebben wij de markt bij de Porta Portese, niet ver van de San Francesco, bezocht. Daar vond ik voor Bregje het door haar gewenste espresso percoloatortje. Tete á tete blijkt het apparaatje te heten. De markt verschilde niet veel van die in Nederland. Daarna via de botanische tuinen, die zwaar verwaarloosd zijn,  teruggelopen naar ons appartement. Even een tussenstop gemaakt in de Pio Borgo bij de pasticceria waar ik vanmorgen onze cornetto’s gekocht heb voor een heerlijk ijsje. Chocolade, stratchiatella en nocciola. Heerlijk! Nu eerst even een kopje thee en uitrusten. Straks gaan we weer uit eten en maken we onze avondwandeling. Morgen gaan we dus echt naar het Vaticaans Museum.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn