10-10-2009: Sint Jan van de Lateranen.
De dag begon goed: ik had beloofd ’s ochtends vers brood te kopen voor ons ontbijt. Niets vermoedend stap ik ons appartementencomplex uit, om weer heel snel naar binnen te vluchten. Het regende niet:,het hoosde. De regen viel met bakken uit de lucht! Het weerlicht en gedonder was vreselijk, dat ik daar niet eerder iets van gemerkt had is een wonder. Toch doorgezet en rennend op zoek naar een bakker gegaan. En hoe gaan dit soort dingen: dan vind je die dus niet, maar gelukkig wel een delicatessenzaak, waar ik voor 60 cent twee vers gebakken broodjes gekocht heb. Daarna met mijn buit terug. Gelukkig klaarde het weer na het ontbijt op en is het de hele verdere dag stralend en warm gebleven.
St. Jan van de Lateranen Vandaag hebben we de Sint Jan van de Lateranen bezocht. Deze kerk hebben we tijdens ons vorige bezoek moeten overslaan uit tijdgebrek, een goede reden om er nu meteen naar toe te gaan en een mooi “voorafje” voor de Sint Pieter. De Sint Jan was voordat de Sint Pieter gebouwd was de belangrijkste kerk van Rome. HoofdenIn deze kerk worden ook de hoofden (brrrr) bewaard van Petrus en Paulus, verstopt in twee gouden reliekhouders die broederlijk naast elkaar staan in een gouden kooi bovenop het hoofdaltaar.
BaptisteriumIn het Baptisterium, een achthoekig gebouwtje naast de kerk doopten de pausen de gelovigen tot er teveel volgelingen waren en het werk uitbesteed werd aan priesters. Ter herinnering aan die tijd staat in het Baptisterium, nog steeds de grote badkuip waarin de pausen de gelovigen doopten. Het Baptisterium is een heel oud gebouw dat dateert uit de tijd van de eerste Christelijke keizer Constantijn. Het is niet in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven, maar heeft nog wel de originele vorm.Doopvont

Het Sint Jan complex (het bestaat uit meerdere gebouwen) is gegroepeerd rondom het Piazza di San Giovanni in Laterano. Aan een kant de grote kerk en het Baptisterium en aan de andere kant het paleis met daarin de heilige trap waarin Jezus zijn kruisweg afgelegd heeft en het Sancta Sanctorum met schilfers van het kruis van Jezus en een twee doornen van zijn doornenkroon. (Ik vraag mij af of deze relikwiën echt zijn, of zou het net als de wade van Turijn, namaak zijn. Feit is dat Helena de moeder van Constantijn wel erg veel relokwien meegenomen heeft uit het heilig land. Het lijkt mij zo dat deze dame in haar devotie een willig slachtoffer moet zijn geweest voor een handige verkoper in religieuze waar.Porta Asinaria Daarna naar de Porta Asinaria een poort in de muur van Aurelianus. Tenslotte zijn we naar de supermarkt geweest om inkopen te doen voor het avondeten, Vitello tonnato (kalfslapjes met tonijnmaionaise) vooraf, daarna Tortellini gevuld met eekhoorntjesbrood en een saus van vers Eekhoorntjesbrood en room, groene salade en chocoladeflan toe. En dat allemaal op twee pitten!!

Vanavond gaan we nog een wandeling en dan morgen naar het Vaticaans museum. Dat wordt vroeg opstaan.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn