Veel webruimte betekent ook veel mogelijkheden: dus ik wil eens wat anders dan een kant en klaar blog via blogger. Uit diverse artikelen in computerbladen blijkt dat er een enorme hoeveelheid programma’s in omloop is waar je een website mee kan bouwen: content management systemen (CMS), blogprogramma’s of met Dreamweaver of Frontpage en soortgelijke.
Ik ben begonnen met WordPress. Volgens een van mijn computerbladen de meest gebruiksvriendelijke optie. En dat klopt, in vijf minuten staat er een webpagina waar je wat informatie invult en je kan beginnen. De mogelijkheden vond ik wel beperkt. Je zit aan een vaste layout vast die je kunt veranderen met diverse themes en widgets. Helaas zat er tussen al die (gratis) themes en widgets geen een waar ik warm van werd. Het is allemaal veel van hetzelfde. Wel veel verschillende kleuren en lettertypen, maar de opbouw in blokken is vrijwel altijd gelijk. Ik mis flexibiliteit. Het programma bevat een editor waarmee je de CSS pagina’s kunt aanpassen, maar dan moet je wel begrijpen wat er staat. Kleuren veranderen met gewone hexadecimale tekens lukte mij wel, maar om bijvoorbeeld de afbeelding van het weggetje te veranderen (zie boven) en te vervangen door een ander plaatje lukte dus niet. Het zat niet in het mapje “images”, al stond dat wel in de broncode (images/banner.jpg) Ook het plaatsen van een afbeelding met de naam “banner.jpg” in de map images had niet het gewenste resultaat.
Vertalen ging wel vrij eenvoudig. Gewoon iedere begrijpelijke tekst aanpassen in een soortgelijke Nederlandse tekst. Maar ondanks een week van gepiel bleef ik ontevreden over het resultaat.
Er is een optie die wel heel erg handig is. Je kan met een druk op de knop alle postings uit een ander weblog (zoals blogger) importeren in WordPress. In mijn geval lukte dat heel goed met mijn Bonensoep blog. Er is maar een maar: het lettertype werd gewijzigd in Arial narrow, en dat ziet er niet uit! Uiteindelijk heb ik het hele subdomein gewist. Dat is de makkelijkste manier om opnieuw te beginnen. Ik ga het nu met Joomla proberen. Eens kijken wat dat wordt.

1 Reactie naar “Op zoek naar het ideale CMS: WordPress”

  • Wij Zwanen:

    Je moet de imagematen opnemen en dan een foto van jezelf aanpasen in Photoshop. In de map plaatsen en het is gefikst. Het aanpassen vraagt natuurlijk wel de nodige aandacht.

Mijn Foto's

Huiswijn