Ik kreeg vandaag weer een waarschuwingsmail. Goed bedoelende vrienden stuurden mij een bericht met een waarschuwing voor een nieuwe oplichterstruc. Het gaat om de z.g. #09 GSM-fraude. Het bericht luidt:
Lees goed door en stuur het door!!!!! Werd op de huistelefoon gebeld; Met de melding dat we een prijs gewonnen hadden. Of ik een 9 wilde toetsen om door te gaan!!!! Slim geweest en de hoorn er op gegooid. Voor iedereen die een mobiele telefoon bezit: momenteel is er een bende actief die u belt op uw GSM en zich voordoet als iemand van de provider waar u bij bent aangesloten. Men vraagt u tijdens dit gesprek om 09# of #09 in te toetsen ter controle van uw toestel. DOE DIT NIET EN VERBREEK ONMIDDELLIJK DE VERBINDING. Deze bende beschikt over apparatuur om via de ingetoetste code het nummer van uw SIM-kaart te lezen en nieuwe kaarten aan te maken met uw nummer. Hierdoor kan men op grote schaal fraude plegen op uw kosten. Maak dit bericht s.v.p. bekend aan personen die in het bezit zijn van een GSM-toestel. Een tweede methode die wordt toegepast is de volgende: U ontvangt een bericht op uw GSM met het verzoek om nummer 0141455114 te bellen. Dit moet u dus NIET doen! Als u dit namelijk doet, kan degene die u dat berichtje heeft gestuurd op uw kosten bellen. Deze twee vormen van GSM-fraude zijn officieel bevestigd door de KPN en Vodafone. PAS OP: Deze fraude wordt al op grote schaal toegepast!!!!!!!!!!!!!! Als u dit bericht ontvangt, stuur het dan s.v.p. aan zoveel mogelijk mensen door!”
Dit is dus flauwe kul! Ik geloof niet alles en ik controleer dit soort berichten altijd. En ja hoor. Ook dit weer zijn mijn goedgelovige vrienden er in getuind. Een nepwaarschuwing voor een niet bestaand gevaar. Geloof niet alles wat je leest, controleer een bericht voor je het doorstuurt! NB: ik vond in de broncode van deze mail wel een verwijzing naar een bekende spamsite. Met andere woorden: de vrienden die mij met deze mail wilden waarschuwen hielpen spammers aan hun prooi. Deze goed bedoelde waarschuwing bleek niets meer dan een slinkse manier om aan mijn emailadres te komen. Stuur dus nooit een bericht door zonder gecontroleerd te hebben of het bericht klopt. Vijf minuten Googelen, meer is niet nodig om te weten of je (mis)bruikt wordt door een spammer!

2 Reacties naar “Hoax: doorsturen op verzoek van politie Haaglanden”

Mijn Foto's

Huiswijn