Gisteren heb ik de PCI-e kaart van mijn 8 GB Asus Phison SSD vervangen voor de 64GB RunCore Sata SSD. Het plaatsen van de nieuwe “schijf” was een eitje! Gemakkelijker dan het vervangen van een gewone IDE Harde schijf. Eee Upgrade Het begint met het via een micro USB-kabeltje overzetten van alle bestanden. Daarvoor wordt op de nieuwe RunCore SSD Acronis Perfect Image 2009 meegeleverd (trial versie). Hierboven op de foto zie je hoe de nieuwe schijf via dat kabeltje aan mijn Eee hangt.Eee UpgradeHier nog even een duidelijker foto, van de SSD (en de bijgeleverde stickers) aan mijn Eee.
Eee UpgradeHier de oude situatie: links de 8GB SSD, rechts de WiFi module en onderaan in beeld (onder het zwarte flapje) de 2GB geheugenmodule. (Die had ik al eens eerder geüpgraded van 1GB.)
Eee UpgradeHier de nieuwe situatie na installatie van de nieuwe SSD: let op de witte sticker op de PCI-e kaart, i.p.v. de groene op de oude kaart. Gewoon twee kleine schroefjes aan het ondereinde van de PCI-e kaart losdraaien en de kaart nadat hij omhoog gewipt is, er voorzichtig uittrekken en dan de nieuwe kaart in de sleuf bovenaan insteken en aanduwen. De schroefjes weer vastdraaien en klaar is Mado!
Eee Upgrade Hierboven en hieronder zie je het resultaat: de C-schijf is nu de 64GB RunCore (de snelle schijf) en de D is nu de Asus Phison 4GB SSD. Dat ging overigens niet helemaal zonder zweetdruppeltjes. Nadat ik de 64GB kaart gemonteerd had, moest XP nog verplaatst worden naar de RunCore schijf. Na het plaatsen van de nieuwe SSD was de RunCore D geworden. Met het USB-kabeltje had ik alle bestanden van de oude D overgezet naar de RunCore. Maar dat wilde ik eigenlijk niet. De RunCore moest mijn systeemschijf (opstartschijf) worden want die is 4 tot 6x sneller. Ik heb daarom de 4GB SSD in het bios uitgeschakeld. (Niet doen!!!) Daarna kon ik niet meer opstarten. Logisch, geen besturingssysteem. Maar dat was het niet. De computer miste het NTLDR bestand. Googelen op een van mijn andere PC’s wees al snel uit dat ik via de recovery console van Windows dit bestand kon terugzetten. Ik ben alleen nogal ongeduldig. Wat heb ik dus gedaan. Ik heb in het bios de externe USB-DVD rom als 1e opstartmedium gezet. De Asus recovery DVD er in, gestart en dan maar afwachten. De DVD werkte meteen. In 15 minuten was mijn Eee teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Nadat de Eee was opgestart (ja alles werkt!) heb ik in systeembeheer de D-schijf ingeschakeld en nu was de RunCore C-schijf met de Asus Phison SSD als D. XP-draaide meteen! Nu moest ik alleen de programma’s die op de D-schijf geïnstalleerd waren de door de recovery-schijf, deïnstalleeren en opnieuw (voor zover gewenst) op de systeemschijf (C) te zetten. Eee Upgrade 009 (Medium)Met dit als gevolg: een Eee die draait als een Ferrari. Supersnel met genoeg ruimte voor al mijn vakantieweblogs en die ik ook nog kan gebruiken om onze foto’s op te slaan. Van het weekeinde laat ik met een filmpje zien hoe snel mijn Eee is geworden. Kan je zelf timen of deze operatie de moeite waard was.

1 Reactie naar “Eee Upgrade deel 1”

  • Wij Zwanen:

    Ja wat moet je hier nog opzeggen??? Onze dokter eee pc is wel heel knap.

Mijn Foto's

Huiswijn