EngelenburchtVandaag stond Vaticaanstad op het programma. Vanmorgen wakker geschrokken: 08.00 uur! Dat was later dan gepland. Snel ontbeten en het hotel uit. Na wat gesteggel over wat nu de snelste weg naar ons doel is, de pas er in en op weg naar de Sint Pieter. Eenmaal daar aangekomen keken wij onze ogen uit. Rijen en rijen van mensen die naar de Sint Pieter wilden. Aangekomen op het Sint Pieterplein, bleek dat er een gigantische rij stond om naar binnen te gaan. Het leek wel wat op die keer dat wij het mausoleum van Khomeiny bezochten. Ook hier bergen mensen, padvinders, delegaties en gezelschappen en veel, heel veel pelgrims en nieuwsgierigen. RijenWat doe je dan? Je kijkt elkaar aan en vraagt: hoe graag wilde jij hier naar binnen? Wat heb jij er voor over? En dan blijkt dat dit niet vier uur wachten in een immense rij is. En dus op naar de Vaticaanse Musea.Laat daar net zo’n lange rij staan. Ik voelde mij knap beroerd. Dat was niet de bedoeling. Wat nu? Na enig overleg besloten om dan maar naar de Engelenburcht te gaan. Sint PieterDie stond toch op het programma en dan later maar even nadenken wat dan wel een goed moment is om de Vaticaane musea te bezoeken. De Engelenburcht is het mausoleum van de Romeinse Keizer Hadrianus. Na zijn dood is het leeggestolen, in verval geraakt en later gerestaureerd door Paus Clemens IX. De burcht heeft zijn naam te danken aan een visioen van paus Gregorius. Rome werd geteisterd door de pest. Zijn voorganger Pelagius II was net gestorven toen hij besloot om een processie door de stad te houden om gods steun te vragen tegen de pest. Op weg naar de Sint Pieter zag hij de aartsengel Michaël in de lucht zweven met een zwaard in de hand. De engel daalde op de top van het mausoleum van Hadrianus en stak het zwaard in de schede. Dit werd gezien als een teken dat de pest ten einde was.Engel Later is bovenop de burcht een beeld van de aarstengel geplaatst. Het is een indrukwekkende burcht met een rond binnengebouw, dit is het eigenlijke mausoleum. Later is de burcht versterkt met muren en gevechtstorens door de pausen die hun leven niet meer zeker waren in het Vaticaan. Nu rest een monument met overblijfselen uit verschillende perioden. De sobere resten uit de tijd van Hadrianus en de versierde kamers en andere overblijfselen van de pausen die hier woonden. Na een espresso met een lekker hapje zijn wij naar de Gesú gegaan. De kerk die ter ere van Loyola, de oprichter van de Jezuietenorde, is gebouwd. DSCN0580-MediumHet is gek dat je in een kerk staat die niet alleen de eerste Jezuietenkerk is, maar ook dat dit een kerk is die de overwinning op de protestanten en andere ketters verbeeld. De man die hier geëerd wordt was de drijvende kracht achter de inquisitie en heeft vele doden in naam van het geloof op zijn naam staan. Daar is in de kerk niet veel meer van te merken, behalve in de beelden. Ronde cherubijntjes die boeken verscheuren en een plafondschildering die de overwinning van het ware geloof op de heidenen verbeeld, meer heb ik niet gevonden.Gouden ArmOok was er een gedenkteken voor Sint Andreas, die in zijn eentje 300.000 bekeringen op zijn naam heeft staan. En dus staat hier een gouden altaar met daarop een afbeelding van zijn arm waarmee hij al deze mensen gedoopt heeft. Of die arm daar ook daadwerkelijk bewaard wordt weet ik niet. Ik heb inmiddels wel genoeg relieken gezien om dat te willen aannemen.
En nog was de taart niet op. Terug naar de markt van Trajanus vlak bij het Forum van Trajanus, daar nog even rondgehangen en terug naar het hotel, even uitrusten en dan eten. Morgen meer.

1 Reactie naar “Rome Vaticaanstad: de Engelenburcht”

  • Wij Zwanen:

    Tja, dat deden wij met een reisleidster die precies de weg kent. We konden zo doorlopen en zwaaien naar alle mensen in de rij.

Mijn Foto's

Huiswijn