MozesHet programma bestond vandaag uit de San Pietro in Vincoli, de beroemde kerk met het beeld van Mozes met hoorntjes van Michelangelo, daarna de Domus Aurea, de Trajaanse markt en het bijbehorende museum en ten slotte de San Carlo alle Quattro Fontane. Een vol programma. De San Pietro is in vergelijking tot wat wij nu gezien hebben, een bescheiden kerk. Opvallend is het beroemde beeld van Michelangelo. Mozes met de tafelen die ongelovig kijkt naar de massa die danst rond het gouden kalf. Mozes is afgebeeld als een zittende, gespierde man met de tafelen onder zijn rechter arm. Boven Mozes, als een bevallige dame, ligt paus Julius II. Leuk is dat Mozes zijn hoorntjes te danken heeft aan een vertaalfout: de vertaler van het Latijnse Vulgaat koos cornutus (gehoornd) als vertaling voor het Hebreeuwse qaran (dat zowel gehoornd als stralend betekend volgens mijn gidsje). Het gevolg is een Mozes met hoorntjes. Een prachtige vergissing!BoeienIn de kerk bevinden zich ook de boeien waarmee Sint Petrus vast gezeten zou hebben, vandaar de naam van de kerk. Onze verzameling relikwieën is hiermee geworden: de kribbe van Jezus, een stuk van het kruis waaraan hij gehangen heeft en de botten van Michael. En dan ben ik vast nog het een en ander vergeten. Hierna was de Domus Aurea aan de beurt. De resten van het gouden paleis van Nero. Domus AureaDit paleis besloeg een enorm gebied. Volgens ons gidsje 25 x het Colosseum! Onder de grond is nog genoeg van het paleis te zien. Helaas mag je de opgravingen niet in. Wellicht dat dit in de toekomst nog gebeurt. In elk geval gaf de wandeling – in de zon – een aardig beeld van het formaat van de Domus. (Een menswaardige woning volgens Nero.) Markt van TrajanusDaarna was de Trajaanse markt en het bijbehorende museum aan de beurt. Het is een leuk museum, dat in de herfst van 2007 geopend is. Het stond in geen van de reisgidsen die wij geraadpleegd hebben, maar het is zeer beslist de moeite waard. Het biedt namelijk toegang tot de markt van Trajanus en het Forum van Cesar en Trajanus. Als je het museum binnenkomt, wordt een film vertoond waarin uitgelegd wordt hoe het gebied er door de eeuwen uitgezien heeft. Vinex wijken zijn er niets bij. Zij aan zij en hutje bij mutje stonden de tempels en paleizen. Het Forum van Nerva heeft daardoor een langwerpige vorm, anders was er geen plaats. Het was zeer de moeite waard. Daarna waren wij bekaf. Wij voelen onze knieën en enkels en dus nemen we nu de tijd voor een terrasje. Espresso en DolceEen doppio met een heerlijk chocolade “piramide” gebakje. De eerste dagen kwam het daar niet van, teveel te zien en de dagen vliegen voorbij. Als ik terug ben van vakantie wordt het weer de sportschool. Ik kan zo niet blijven doorgaan anders groei ik dicht. Ten slotte waren wij te laat voor de San Carlo alle Quattro Fontane, maar morgen is er weer een dag. Vanavond naar een nieuw ontdekt restaurantje en daarna snel naar bed. Morgen is de laatste hele dag en die moet goed besteed worden!

2 Reacties naar “Rome: Trajanus”

  • Mado:

    Met dat niet teveel eten heb ik nou juist moeilijkheden, maar het ziet ernaar uit dat iimje raad ter harte neem: het ijsje vanmiddag was wel erg voedzaam (en ook wel erg groot en heerlijk)

  • Wij Zwanen:

    Veel plezier op de laatste dag en geniet er nog even van. Jullie hebben wel een heleboel gedaan. Ja effe trainen en je valt wel weer af. En nog een heleboel lopen op de laatste dag en dan natuurlijk niet te veel eten, dat scheelt ook.

Mijn Foto's

Huiswijn