Onze laatst dag in Rome. De tijd is omgevlogen, er is zoveel te zien. Vandaag nog een aantal monumenten bezocht en een paar laatste kerken en het Piazza Navona. Via de Domus Aurea naar het Circo Massimo (Circus Maximus) de renbaan van Ben Hur, daar de Tiber (Tevere) overgestoken naar de Tempels van het Forum Boarium: de ronde tempel van Hercules en de tempel van Portunus. Forum RomanumTwee zeer goed bewaarde tempels. Nu eens geen ruïnes. De reden dat deze twee tempeltjes zo goed bewaard zijn gebleven is dat ze omgebouwd zijn tot twee kerkjes. DSC08440-MediumMomenteel worden beide tempeltjes gerstaureerd.Daarna (er vlak bij) de Bocca della Veritá in de hal van de Santa Maria in Cosmedin. De ronde schijf van een putdeksel met de afbeelding van een man met een open mond. Bocca del veritaHet verhaal gaat dat je hand wordt afgebeten als je een leugen verteld. Volgens een van mijn gidsen waren het niet de tanden van de man van het putdeksel, maar het zwaard van de man die er achter stond. Het was een soort antieke leugendetector. Nu verdringen de toeristen zich om hun hand in de mond te steken. Ik heb het maar niet geprobeerd. Je weet maar nooit 🙂 Na een kort bezoek aan de kerk, die tamelijk eenvoudig is, verder naar de San Fransisco Arripa. De kerk waar Sint Franciscus gelogeerd heeft en waar nog steeds de steen ligt waar zijn hoofd op gerust heeft. Helaas kwamen wij te laat. Het was inmiddels 13.00 uur geworden en de kerk gesloten. Dus door naar de Santa Maria in Trastavere. Dit was vermoedelijk de eerste kerk in Rome waar de maagd Maria centraal stond. GrafstenenIn het voorportaal van de kerk zijn grafstenen uit de catacomben ingemetseld. Waaronder eentje van een vrouw die 35 jaar en 11 dagen gehuwd was met haar man, zonder een dag ruzie, zoals de steen vermeld. Ook steentjes met een eenvoudiger boodschap of alleen een tekeningetje. Daarna terug langs de Tiber naar het Piazza Navona. Op het plein staan drie beroemde fonteinen. Het schijnt dat de maker, Bernini, ontevreden was over het resultaat. Gelukkig voor hem was zijn opdrachtgever Innocentius, wel blij met de fonteinen. Volgens overlevering zou hij verklaard hebben dat het resultaat jaren aan zijn leven had toegevoegd. Het plein is ook wereldberoemd door de vorm: die van een antieke renbaan. Het staat dan ook op de resten van het stadion van Domitianus. Aan het plein staan verschillende paleizen en een kerk. Een van de paleizen (voor een huis wel erg groot) was van Donna Olimpia. (Nu huist er de Braziliaanse Ambassade.) Zij was een beruchte geldwolf, die haar zwager Paus Innocentius X beroofde van alles dat maar een beetje waarde had. Volgens de overlevering zou zij twee kisten met geld onder het bed van haar stervende zwager verstopt hebben. Toen aan haar na de dood van Innocentius gevraagd werd of zij wilde betalen voor zijn begrafenis antwoordde zij doodgemoedereerd: “Ïk ben maar een arme weduwe”. Twee jaar later stierf zij aan de pest. Nu spookt zij in donkere nachten rond het Piazza Verona. Hierna nog even een ijsje bij de ijssalon op de hoek bij het Pantheon en nog een bezoekje aan de Trevi fontein. Morgen naar de Mozesfontein aan het Piazza San Bernardo, boodschappen en weer naar huis. Ik heb geen muntje in de Trevi fontein gegooid. Ook zonder dat weten wij dat we terug komen. Wij moeten de Vaticaanse musea nog bezoeken. Roma arriverderci!

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn