ColosseumVandaag stonden het Colosseum, de Palatijnse heuvel en het Forum Romanum op het programma. Dat bleek een hele klus. Het gebied is veel groter dan verwacht. Het is in feite een paleisstad met veel (resten van) paleizen die ook nog eens een grote periode in de geschiedenis van Rome bestrijken. Van Romulus en Remus via de verschillende keizers tot de Farnesische tuinen en de moderne tijd. Het Colosseum is natuurlijk imposant. Er zijn maar weinig gebouwen die zo goed bewaard gebleven zijn en zo tot de verbeelding spreken. 60.000 mensen konden in het stadion dat gebouwd is door keizer Vespasianus en ook gebruikt werd voor toneelvoorstellingen en wedstrijden. In het Colosseum was een tentoonstelling aan hem gewijd. Er staat een in steen gebeeldhouwd hoofd van hem dat zo realistisch is, dat je elk moment een knipoog verwacht. Prachtig.VespasianusVan veel gebouwen en tempels zijn slechts resten overgebleven, maar voor iemand met fantasie is er genoeg te zien en te beleven. ColosseumOp de palatijnse heuvel bezochten wij onder andere het huis van Augustus en dat van Flavia, zijn vrouw. In vergelijking met het onderkomen van Nero en zelfs Trajanus, heel bescheiden huisjes. Natuurlijk bezochten wij ook het graf van Cesar. Wat mij verbaasde was dat er verse bloemen op het graf lagen. Kennelijk zijn er nog steeds mensen die het roemrijke verleden koesteren. Ik kreeg er een beetje ongemakkelijk gevoel bij. Kennelijk zijn er nog steeds mensen die dromen van een machtig Romeins Rijk, en als ik dat verbind met het Italië van Berlusconi…. Graf Julius CesarIn elk geval hebben wij vandaag ons programma niet kunnen afmaken en morgen gaan we verder met het Forum Romanum. Het vooruitziende bestuur van de gemeente Rome had dit kennelijk ook verwacht, want het kaartje is ook nog morgenochtend geldig!

2 Reacties naar “De resten van het oude Rome: Colosseum en Palatijnse heuvel”

  • Mado:

    Het Pantheon is nog niet aan de beurt geweest, maar wij komen er en als ik een ijsje eet, zal ik aan je denken!

  • Mijanou:

    hmm blijkbaar is de woordverificatie me te slim af…

    Ik zie dus dat ik benieuwd ben wat jullie van het Pantheon vinden. Dat is toch wel mijn favoriet. En de ijssalon daarnaast heeft echt heerlijk ijs. Doen!

Mijn Foto's

Huiswijn