DSC00467 (Small)Het zijn interessante weken geweest in Iran. Een kennismaking met een land waarover hier nogal wat eenzijdige beelden bestaan. Aan een kant zijn de Iranërs open, vriendelijk en erg geïnteresseerd in buitenlanders. De andere kant: Iraniërs kunnen ook moeilijk doen zagen we tijdens de terugweg naar huis. Het viel ons al op dat de Iraniërs die van vakantie terug gingen naar Europa, nogal wat bagage achterhielden bij het inchecken. Het leidde bij ons tot een vorm van onrust: zou dit niet leiden tot veel overgewicht? Zo te zien waren de tassen en pakketten nogal zwaar. Onze onrust was onterecht. Kennelijk is men dit gewoon bij Iran Air. Bij de ingang van het vliegtuig stonden een aantal luchthaven officials die alle handbagage controleerden. Dit keer niet met een weegschaal, maar gewoon door optillen en schatten van het gewicht. Te zwaar? Dan meteen door de zijdeur naar het ruim! Dit leidde tot een heftig pandemonium. Ik versta geen Farsi, maar de lichaamstaal en de toon was duidelijk: mevrouw, meneer dit kan echt niet! Hierop kwam een stroom aan argumenten van het “slachtoffer”. Men was onverbiddelijk: inleveren of uitstappen. Dus werd onder gevloek en getier de handbagage afgegeven. Iraniërs zijn net mensen. 🙂
DSC00451 (Small)Ik heb onderweg veel foto’s gemaakt van bloemen. Op zich verschilt de flora niet erg van die in Nederland. Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld. Maar toch genoeg moois gezien. Granaatappel bomen in bloei, viooltjes, afrikaantjes, distels, lupinen, kievietsbloemen, salie, stokrozen, korenbloemen, klaprozen, wolfsmelk en natuurlijk rozen, heel veel rozen. KikkerWij hebben niet veel “wilde” dieren gezien, wel deze kikker die samen met honderden vriendjes in de vijver bij Tâq-e Bostân rond zwom, veel hagedissen, dit steenuiltje en waarschijnlijk een monniksgier. DSCF0020 (Small)Onderweg zagen wij ook nog tapijtverkopers met een wel heel bijzonder product: Tapijteen tapijt met een afbeelding van een Hollandse schone, met op de achtergrond een molen, tulpen een oerhollands slootje met zwanen en een kerkje. Zo ziet men Nederland het liefst.

Toch is Iran in sommige opzichten een schizofreen land. Mannen en vrouwen gaan samen naar een theehuis, maar moeten daar gescheiden zitten als ze niet getrouwd zijn. In het openbaar vervoer heerst apartheid. Mannen voorin, vrouwen achterin. Ook als er achterin geen plaats meer is en voorin wel, mag een vrouw daar niet gaan zitten. Ook in taxi’s is het soms een heel gepuzzel, want je kan als man niet zomaar naast een vrouw gaan zitten. Zelf had ik het snel onder de knie. Ik ging naast de vrouw zitten en Ruud naast mij, meestal was het bankje dan wel vol. Maar wat als je alleen bent? Het blijft vreemd en soms ronduit onpraktisch.

Even relativeren: dezelfde regels gelden ook in Jordanië, alleen hoeven vrouwen daar niet allemaal bij elkaar achterin de bus. Maar ook daar kan een man niet zomaar naast een vrouw gaan zitten. StraatzangertjesOnze laatste dag zag ik deze kinderen. Zij stonden te zingen bij de bazaar in Teheran. Ik was daar op zoek naar kruiden om thuis Perzisch te kunnen koken. (Perzisch of Iraans? Volgens Claudia Roden is het Perzisch en dus gebruik ik die term ook.) Ik ben ook geslaagd nadat een Nederlands Iraanse vrouw me hielp met het geld. Al die nullen, vreselijk! Ik heb saffraan, sumac, peper, een mij onbekend kruidenmengsel, amandelen en pistachenoten gekocht. Tot mijn verbazing zag ik op een pleintje in de bazaar een kooitje met een uit volle borst zingend puttertje! Ik dacht dat die alleen in Nederland voorkwamen. PuttertjeIk heb geprobeerd niet alleen de oudheden te zien, maar ook onbevooroordeeld naar Iran te kijken. Ik zal vast zaken vergeten zijn en het kan best dat ik in de komende weken de postings nog eens bijwerk. Voorlopig laat ik het hierbij. Het is mooi geweest.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn