Iraans ontbijtNa een lekker ontbijtje vertrekken we richting Kermanshah, waar we op bezoek gaan bij de tempel van Anahita, de watergod en Bisotun om de reliëfs in de bergen te bekijken.

Kermanshah ligt aan de grens met Irak en het is een van de eerste plaatsen die door het Iraakse leger tijdens de oorlog onder de voet gelopen werd. Nu is er nog weinig dat daaraan herinnert, los van de borden met de portretten van de gevallen martelaren.
BisotunVan de tempel is weinig overgebleven, veel stukken steen waarin wel de restanten van pilaren te herkennen zijn maar het vraagt veel van ons voorstellingsvermogen om hier nog een tempel in te herkennen. Dus op naar de volgende bezienswaardigheid: Bisotun. DSC06477 (Small)Bisotun ligt in de buurt van Kermanshah, en de reliëfs dateren van 520-148 v.Chr en zijn in een steile, hoge bergwand gebeiteld. Deze foto is een afbeelding van Heracles die de site moet beschermen tegen kwaadwillenden. DSCF0029 (Small)De uitsmijter van de dag was toch wel het reliëf van Darius met een afbeelding van zijn overwinning op de magiër Gaumata. Cambyses II (530 – 522 v.Chr.) had zijn enige broer Bardiya (Bij Herodotus Smerdis) in het geheim laten vermoorden. Tijdens afwezigheid van Cambyses greep de magiër Gaumata de macht en deed zich voor als Bardiya/Smerdis. Aanvankelijk trapte iedereen in het bedrog, maar later viel hij toch door de mand. Cambyses stierf voor hij de verrader kon ontmaskeren en zonder opvolgers. Darius I, won met de steun van enkele adellijke families de strijd tegen Gaumata en werd de opvolger van Cambyses. Het verhaal gaat dat hij een afspraak had gemaakt met zijn adellijke vrienden dat degene, wiens paard de volgende dag het eerste hinnikte, de opvolger zou worden van Cambyses. Door een slimme truc van zijn paardenknecht, won Darius. Het reliëf is ter ere van deze overwinning gemaakt. Het toont Darius die zijn vijanden verapt met achter hem zijn wapendragers en vrienden. Voor de koning staan de afvallige prinsen die heulden met Gaumata. Boven de figuren is het symbool van Ahura Mazda afgebeeld. DSCF0041 (Small)Hierna was Taq-e Bustan aan de beurt. Hier zijn Sassanidische reliëfs uitgehouwen in de rotsen. In het midden van bovenstaand reliëf staat koning Shapur II, die een diadeem (symbool van het koningschap) ontvangt van de god Ahura Mazda. Links is Mithra afgebeeld, de god van het licht en de zon. Onder hun voeten is Julianus Apostata afgebeeld. De door Shapur verslagen Romeinse koning. DSCF0035 (Small)Boven een detail van een reliëf dat later boven het originele is aangebracht. Het stelt Fath Ali Sjah voor en is bijzonder goed bewaard is gebleven. bekijksTijdens een tussenstop in – weer – een mooie tuin, trokken we veel bekijks van de locals, vooral Elles, die met haar blonde haar een echte bezienswaardigheid is.
Hierna vertrokken we richting Kermanshah om na een dolle rit voor sluiting de tombe van Esther en Mardochius te bezoeken. Dit kostte onze chauffeur een bon voor te hard rijden, die betaald is uit de fooienpot, daar zat genoeg in. De bon was naar Nederlandse maatstaven niet zo hoog: 300.000 Riaals, ongeveer 20 euro. Maar we kwamen op tijd en hebben de tombes gezien. DSCF0050 (Small)Hét hoogtepunt voor onze reisbegeleider, die Russisch Orthodox priester is. Zelf twijfel ik of de tombes werkelijk van Esther en Mardochius zijn. Ik vind de alternatieve lezing, dat het gaat om het graf van Shushan-Dukht waarschijnlijker. Tot slot gingen we met zijn allen op verzoek van ons hulpje, op de foto. reisgezelschapWij waren zijn eerste groep toeristen en zijn eerste Nederlanders dat moest vereeuwigd worden. Dus hier een foto van (bijna) de hele groep. SaffraanijsTerug bij het hotel had ik mijzelf een echt Iraans ijsje beloofd. Zo gezegd zo gedaan. Hier sta ik met een saffraanijsje in mijn hand. Heerlijk ijs en het allermooiste: in Iran kan je ijs eten zonder bang te zijn dat je ziek wordt. De dag werd afgesloten met een maaltijd bij hetzelfde restaurant als de dag er voor: sla, rijst, kip, köfte en vis.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn