HamadanIn Hamadân hebben we een bezoek gebracht aan Hegmataneh, het museum bij de site van Ecbatana, een van de hoofdsteden uit de Achaemenidische en Sassanidische tijd. Je moet veel fantasie hebben om een voorstelling te kunnen maken van hoe het geweest is. Er zijn eigenlijk alleen nog maar fundamenten van een stadswal en huizen over van de stad die vroeger zo mooi was. EcbatanaHamadân is de nieuwe naam van Ecabatana. De stad is heel oud, men vermoed dat de stad in de 7e eeuw v.Chr. gesticht is door Assurbanipal, later werd Ecbatana de hoofdstad van Medië. Volgens Herodotus had het koninklijk paleis in Ecabatana duizenden kamers, en werd het omgeven door zeven muren, die wit, rood, blauw en oranje geschilderd waren. De binnenste muren van het paleis waren met zilver en goud bedekt. Daar is dus niets meer van over. De stad is in 642 door de Arabieren verwoest. AvicennaHierna hebben we een bezoek gebracht aan het graf van Avicenna (Bu Ali Sina), de beroemde wetenschapper en geneesheer die enorm belangrijk is geweest voor de geneeskunst. Hij heeft gewoond in Hamadân en is er gestorven. Op een groot bord in het museum met zijn graf wordt zijn levensverhaal geschetst. Een geniaal kind. Op zijn tiende kende hij de Koran uit zijn hoofd en was hij een meester in de Arabische grammatica en literatuur. Met zijn dertiende begon hij een studie medicijnen en op zijn zestiende opende hij een geneeskundige praktijk. Hij werd wereldberoemd nadat hij de sultan van Bukhara had genezen, iets dat vele artsen voor hem niet gelukt was. Hij schreef een medische encyclopedie: de Canon van de geneeskunde. Deze encyclopedie gold eeuwen lang als hét standaardwerk op het gebied van de geneeskunde en is o.a. vertaald in het Latijn. Naast geneeskunde beoefende hij filosofie, sterrenkunde, logica, muziek en poëzie. DSC06429 (Small)Daarna stond een bezoek aan de tombe van Esther en Mardochius op het programma, maar dit kon niet doorgaan omdat het vrijdag, sabbat, was. Wel werd de tombe aan ons getoond en konden we de bijbehorende sjoel bezoeken. Als wij zaterdag terugkwamen zouden wij alsnog in de gelegenheid gesteld worden om de tombes te bezichtigen. De tombes waren voor de revolutie een belangrijk joods pelgrimsoord. Tegenwoordig komen er op jaarbasis ongeveer 100 bezoekers, en zijn er nog 15 vaste sjoelgangers over. Veel joden zijn na de islamitische revolutie geëmigreerd naar Israël.
Het verhaal gaat dat Esther, een wees, door haar oom Mordechai werd uitgehuwelijkt aan koning Xerxes met als doel dat zij bescherming zou verkrijgen voor de joden die bedreigd werden met de dood door zijn vizier, die de joden wilde laten spiesen. Esther, die door haar prettige karakter en schoonheid, het hart van de koning wist te veroveren heeft dat kunnen voorkomen. Er is ook een andere lezing. Volgens deze zou het monument staan op het graf van Shushan-Dukht, de vrouw van de Sassanidische koning Yazdegard I. Zij zou de joodse kolonie in Hamadân gesticht hebben. Enfin, wat ook de waarheid mag zijn, er staan twee fraai bewerkte ebbenhouten kisten, die afgedekt zijn met met kleden, maar dat kwam pas een dag later. DSC06441 (Small)De dag werd afgesloten met een diner in een restaurant met een schitterend uitzicht op Hamadân. Heerlijk buiten op het terras in de zoele avondlucht. Salade, doogh, chello kebab, zuur en lavash.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn