Op de laatste dag hebben we na het mausoleum van Khomeini, een bezoek gebracht aan het martelaren kerkhof dat vlak naast het mausoleum ligt. Een aangrijpend bezoek. Het is vreselijk om te zien hoe 500.000 jonge mannen, de jongste was 10 jaar, gesneuveld zijn in de zinloze oorlog met Irak. De oorlog kostte ook het leven aan 500.000 burgers. Het bezoek liet ook onze gids niet onberoerd. Hij hield een emotionele rede over de zinloosheid van deze oorlog, die volgens hem binnen 2 jaar beëindigd had kunnen worden. De Ayatollahs dachten er anders over en hoopten op hun beurt een deel van Irak te kunnen annexeren. MartelarenkerkhofZo heeft de oorlog uiteindelijk 8 jaar geduurd en zou Khomeini uiteindelijk met de grootste tegenzin de vrede getekend hebben.

Ook vertelde hij het verhaal van onze chauffeur, Jadi. Van zijn 15e tot zijn 19e jaar heeft Jadi onbetaald gediend in het Iraanse leger tijdens de Irak-Iran oorlog. Na een verwonding, mocht hij naar huis. Al zijn vrienden zijn gesneuveld. Hij gelooft inmiddels nergens meer in. Als je terugkomt uit de hel is het moeilijk om nog ergens in te geloven. Hij hoopt alleen op vrede.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn