DSC06704 (Small)Op onze laatste dag in Teheran zijn wij op suggestie van onze reis begeleider naar het Golestan paleis het mausoleum van Imam Khomeini en het martelaren kerkhof gegaan. Onze gids Mansour, had helemaal geen zin in het bezoek aan het mausoleum van Khomeini. Ik ben daar nog nooit geweest, ik wil daar niet zijn en waarom zou ik nu wel gaan. Voor jullie heb ik het over. Er is niets te zien, maar OK. Bij aankomst schrok hij. Hij had er even geen rekening mee gehouden dat Khomeiny 3 juni 1989 was overleden en er herdenkingsbijeenkomsten gehouden werden.
Op deze foto ziet het er allemaal tamelijk ernstig uit, maar vergis je niet. Het was een vrolijke bijeenkomst, waar vrienden en bekenden elkaar begroetten, in gesprek gingen en daarna, als ze binnen geweest waren in het mausoleum, snel weer naar buiten een vrije dag tegemoet gaan. Want zo gaat dat in Iran. Als je naar zo’n demonstratie gaat, krijg je een vrije dag. Het deed mij denken aan sommige vakbondsbijeenkomsten. Daar had je ook altijd mensen die na het zetten van hun handtekening (ik ben aanwezig) snel vertrokken om te genieten van eren vrije dag.
Het was een hele leuke ervaring. Veel gesprekken met aanwezigen en ook veel foto’s gemaakt, zij van ons en wij van hen. Wij zijn nog gefilmd door de Iraanse TV. Ik heb ’s avonds nog even naar het journaal gekeken (stel je voor dat wij afgeschilderd zouden worden als een Nederlandse delegatie die eer kwam betonen aan de overleden Ayatollah……. ) maar wij waren niet te zien.
Een ding werd ons duidelijk. Het bewind in Iran wil duidelijk dat wij anders geloven, maar de bevolking van Iran bestaat zeker niet uit allemaal volgelingen van de Ayatollah’s. De mensen hebben een uitgesproken hekel aan de Mullah’s die toezien op de correcte naleving van de Islamitische wetten en voorschriften. “Domme mensen die niets hebben geleerd en alleen de Koran uit hun hoofd kennen en vaak zelfs dat niet.”

De nieuwsgierigheid naar het westen is groot. Veel Iraniërs hopen na hun studie de stap naar het westen te kunnen maken. Er wordt druk geknabbeld aan het systeem. Nu maar hopen dat Amerika zich niet met de gang van zaken bemoeit dan komt het allemaal nog goed, ik weet het zeker!

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn