DSCF0099 (Small)Vandaag het hoogtepunt van de reis tot nu toe. Persepolis. De resten van een paleisstad. Zo mag ik het wel noemen, het is een tamelijk uitgestrekt gebied waar de ruïnes zich bevinden. Ik heb voor het eerst mijn geheugenkaart helemaal vol geschoten, hetzelfde geldt voor Ruud. Het is moeilijk om precies te vertellen wat we gezien hebben, bas-reliëfs, beelden en zuilen. En puin, heel veel, puin.PersepolisPersepolis is gebouwd door Darius I (522-486 v.Chr.) en is uitgebreid door zijn opvolgers Xerxes I (486 – 465 v.Chr.), Artaxerxes I (465 – 423 v.Chr.) en Artaxerxes III (361 – 338 v.Chr.). Persepolis is vernietigd door Alexander de Grote. Het verhaal wil dat Alexander, als wraak voor de vernietiging van de Akropolis in Athene door Xerxes I, in een dronken bui, en op aanstichten van Thaïs, zijn “bevallige courtisane” de tapijten in de troonzaal in brand gestoken heeft. Hierna vatte het hele complex vlam. Persepolis is deze brand nooit meer te boven gekomen. Op sommige restanten is verkleuring als gevolg van roet nog steeds zichtbaar. PersepolisNa Persepolis bezochten we de rotsgraven van Naqsh-e-Rostam. Deze site die 5 kilometer van Persepolis af ligt, deed aan Petra denken. De gelijkenis zit hem in de graven die ook uitgehouwen zijn in de berg. Ook zijn hier, net als in Petra, bas-reliëfs uitgehakt waarvan sommige heel goed bewaard gebleven zijn.
DSC05990 (Small)Na het bezoek heb ik een ijsje gegeten en souvenirs gekocht. Het ijs was heel bijzonder want gemaakt van – volgens mij – rijst vermicelli die bevroren is en overgoten wordt met citroen siroop. Erg lekker! IJsNa de lunch: salade, soep, beefstew, rijst, yoghurt en watermeloen zijn we vertrokken voor een bezoek aan het graf van Hafez, de beroemde Perzische dichter. Aanvankelijk was hij begraven in een eenvoudig graf. Dit graf is later vervangen door een prachtig praalgraf van marmer in een fraaie tuin met bloemen en water. Op zijn marmeren kist is de tekst van een door hem zelf gekozen en gemaakt gedicht gebeiteld. Bij het graf hebben onze reisbegeleider Sven, en Mansour, onze gids, een gedicht van Hafez voorgedragen. In de winkel bij de tombe hebben wij een dichtbundel gekocht met verzen van beroemde Perzische dichters, o.a. Hafez, Saadi en Omar Khayam. Graf HafezHierna hebben we na een bezoek aan de Karim Khan Citadel gebracht, een burcht die vroeger een stadhuis was. Dikke muren en vier torens, op iedere hoek een. BurchtIn de burcht was een fototentoonstelling over Shiraz rond het begin van de vorige eeuw. Heel erg leuk om te zien. Gezin 1900Na aankomst in Shiraz hebben wij de Eram tuin bezocht. Een fraai staaltje van Perzische tuinarchitectuur. Een paleis met een rozentuin, water en bomen. EramtuinEn of het allemaal nog niet genoeg was, hebben we ook nog een bezoek aan de botanische tuinen gebracht. Deze tuin is heel anders dan bijvoorbeeld de botanische tuinen bij ons, het had meer van een park. Veel bomen, rozen en granaatappelbomen. Ook stonden vrijwel overal viooltjes, die je ook veel in de parken aantreft. Shiraz is echt een groene stad. Overal grasvelden, viooltjes, afrikaantjes, bomen en rozenstruiken. DSC00360 (Small)Daarna, het programma was nog niet afgelopen, een bezoek aan weer een moskee in de buurt van de bazaar. Deze moskee is beroemd vanwege de motieven van de tegels. Er zijn namelijk rode bloemen – klaprozen – in verwerkt wat ongebruikelijk is. BazaarTenslotte zijn we naar de bazaar geweest. Een leuke bazaar met kruiden, kleurige stoffen, snoep en suikerwaren en hebben we een bezoek aan een theehuis gebracht. Verkwikt zijn we terug naar de bus gelopen en zit ik nu weer achter de Pc te mailen omdat blogger weer niet bereikbaar is (censuur?).

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn