Aangezien het bloggen niet overal in Iran werkt heeft Mado aan mij de schone taak toebedeeld om haar verhalen alsnog te publiceren. De data kloppen hierdoor niet meer, maar dat doet er niet toe. Veel leesplezier! Mijanou
———–
DSC00436 (Small)Vandaag zijn wij vroeg gestart. Ik helemaal, want ik moest en zou bloggen. In ons hotel stond een Pc met internet voor alle gasten, dus dat is nogal vechten. Ik heb dat opgelost met lekker vroeg opstaan. Geen concurrentie en kan ik toch bloggen. Vandaag zit het niet zo mee. De website van Blogger is onbereikbaar, dus mail ik dit bericht aan Mijanou en vraag haar het te publiceren op mijn weblog.
DSC05828 (Small)Gisteren zijn wij vertrokken van Yazd naar Shiraz. Tijdens de rit naar Shiraz werden we aangehouden door de politie. Controle. Wij waren even bang dat het met onze hoofddoekjes te maken had. In de bus tijdens de lange ritten mogen wij onze hoofddoeken afdoen van de gids en chauffeur. In de bewoonde wereld moeten die meteen weer om, omdat zij anders kans lopen op een boete. Dus snel de hoofddoek om en kijken (vanuit de bus) wat er aan de hand was. Het bleek een tachograaf controle. De tachograaf klopte niet. Er zat een schijf in van een jaar oud! Enfin, nu reizen we verder met een nieuwe tachograafschijf. En onze hoofddoekjes kunnen in de bus af blijven.
DSC05840 (Small)Onderweg hebben we geluncht in een wegrestaurant/hotel. Niet het soort hotel waar ik graag in zou verblijven. Het eten ging wel, ik had een auberginestoofpot. Ruud minced kofta (gehakt) die niet echt lekker was. Jammer.
DSC05830 (Small)Onderweg naar Passergarde, waar de tombe van Cyrus de Grote is, reden we langs een 4000 jaar oude cypres. De boom is inderdaad erg dik en oud. Maar of hij nu 400 of 4000 jaar oud is, kan ik niet zeggen. Wel is het een mooie boom die echt vertroeteld wordt. De tuinman liet vol trots zien hoe hij de boom water gaf. Om de boom is een singel gegraven en die wordt gevuld.
DSC05849 (Small)Daarna was de tombe van Cyrus II de Grote aan de beurt. Het is een tombe bovenop een soort trappenpyramide van zes treden. Behoorlijk hoog. Er moet ooit een gouden sarcofaag in gezeten hebben met de stoffelijke resten van Cyrus, maar de inhoud was toen Alexander de Grote de tombe bezocht, al gestolen. Hij heeft het graf gerestaureerd en verzegeld. Later is het nog gebruikt als moskee.
DSC05864 (Small)Hierna hebben wij nog een aantal ruïnes bezocht. Ik moet zeggen dat na Jordanië en Syrië, deze ruïnes interessant, maar niet bijzonder zijn.
DSC00263 (Small)Na deze rit zijn wij aangekomen in Shiraz. Volgens onze gids is Shiraz een van de meest relaxte steden van Iran, samen met Teheran en Isfahan. Ik ben benieuwd.
DSC05836 (Small)Onderweg bekeken we ook nog even een koeltoren. Het is een smal toe lopende toren gemaakt van lemen blokken. De binnenkant van de toren wordt bekleed met ijsblokken en stro. In deze torens kunnen voedsel en fruit bewaard worden. Een heel ingenieus systeem dat tegenwoordig in onbruik geraakt is.

Het is stralend, warm weer. Wel jammer dat we zo ingepakt over straat moeten! Als afsluiter zijn we nog naar een moskee geweest met prachtig tegelwerk, gemaakt van spiegeltjes. Stel je voor: muren, plafond, alles bedekt met een mozaïek van stukjes spiegel in verschillende patronen en vormen. Alsof je in een diamant stapt. Het licht wordt op zoveel verschillende manieren gebroken. Heel mooi.
DSC00281 (Small)In het midden stond weer zo’n glazen kist met de resten van de imam, een koran en een grafsteen. Bovenop de kist kunst rozen. En dan vergeet ik nog te vertellen dat wij niet zomaar naar binnen mochten. Eerst een chador aan.
DSC00266 (Small)Hoe de vrouwen in Iran zich redden in zo’n ding is mij niet duidelijk. Het is een onding. De vrouwen in Nederland die zo’n gewaad aan willen moeten wel vreselijk gemotiveerd zijn. Je kan in zo’n ding niks. Met een hand moet je hem onder je kin vasthouden en met de ander kan je dan bewegen, maar aldoor zwaaien die flappen om je heen, en zit het doek voor je ogen. Niets voor mij.
DSC05744 (Small)Ik heb al verteld dat Iran volgens mij een land van contrasten is. Aan de ene kant open en gastvrij en aan de andere kant gesloten. Net als de huizen. Aan de straatzijde lijken het lange muren met soms een klein getralied raam. Aan de binnenkant zijn er binnenplaatsen of een tuin, ramen, lounge banken en tegel versiering. Natuurlijk zijn niet alle huizen zo. Ook hier in Iran heb je arme mensen die in lemen hutjes leven of in tenten. Zoals overal, zijn ook hier de banken de grootste gebouwen naast de hotels, die kunnen er ook aardig mee door. Morgen gaan we naar Persepolis. de rotsgraven van de koningen de Eramtuin en maken we een stadstour.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn