DSC00249 (Small)Iran heeft twee gezichten: cultureel en politiek. Hierbij een paar voorbeelden die mij zijn opgevallen: DSC05618 (Small)Op de TV zender IRINN was een tekenfilm. De film was duidelijk bedoeld voor kinderen. In de film heeft een klein meisje in een boomgaard een vis. De vis wordt door een boze man met een helm waarop een davidsster staat, afgepakt. Ze begint hard te huilen. Hierop komt een jongetje kijken wat er aan de hand is. Hij wordt erg boos en spreekt de man aan op zijn gedrag. De man pikt dit niet en slaat het jongetje met een stok. Hierop gaat het jongetje geholpen door het meisje, de strijd aan. En natuurlijk winnen ze de strijd en verjagen zij de boze man. Ik was hier even stil van. Dit is propaganda gericht op kinderen. Het verhaal is duidelijk een verwijzing naar de situatie rondom Israël. Hoe valt dit beeld te rijmen met de man die bang was voor bombardementen? DSC00179 (Small)Yazd is een veel conservatiever stad dan Teheran. Het straatbeeld wordt gedomineerd door vrouwen in Chador. Ook veel jonge vrouwen dragen hier een chador over hun manteau. Wel zijn de chadors vaak van een dunne gaasachtige stof of kant en gedessineerd met ingeweven motieven. Kennelijk is er ook zo iets als “chador-mode”. Net als je dit geconstateerd hebt, kom je een jonge man tegen met een pleister over zijn neus. Na de gebruikelijke vraag waar wij vandaan komen en hoe Iran ons bevalt, komt het gesprek op de pleister op zijn neus. De pleister is het laatste bewijs van zijn “nose job”. Voor 200 dollar heeft hij zijn neus laten rechtzetten! DSC05739 (Small)De televisie meldde (het is nu zondagochtend 5.00 uur) dat de Iraanse economie met 6,5 % was gestegen. Dat kan best zo zijn, maar toch zie je schrijnende voorbeelden van armoede. Gisteren zag ik hoe bovenstaande vrouw met haar kinderen vuilnis aan het uitzoeken en sorteren was op bruikbare onderdelen. Die werden soort bij soort (blikjes, pet flessen) bij elkaar in plastic zakken verpakt. Ik neem aan voor de verkoop. Vergelijk dat met de man en zijn “nose job”. Overigens las ik in een Iraanse krant (Tehran Times) dat 1 op de 4 Iraniërs werkloos is en er is geen bijstand! Wel zie je overal op de straten “bedelbussen”. Dit zijn een soort brievenbussen waarin je geld kan stoppen. Dit geld wordt volgens het opschrift gebruikt voor hulpverlening. Wantrouwend als ik ben heb ik er voor gekozen om mijn eigen “bijstand” in te stellen en het bedrag gelijk te verdelen. Zo weet ik tenminste waar het geld terecht komt.

DSC05654 (Small)Gisteren was er een bijeenkomst van de Iraanse onderwijzers in ons hotel. Honderd of meer vrouwen plus kinderen in chador aan lange tafels. Een heel apart gezicht. Ik heb geen foto’s gemaakt omdat het al avond was en ik niet het etentje met mijn flits wilde verstoren. Zelf hebben wij gegeten in een luxe hotel dat eigendom is van de staat. Het Lale Hotel. Een prachtig paleis met drie binnentuinen. De luxe suite (2 etages) kan gehuurd worden voor 75 euro per nacht. Je hebt dan een eigen vijver voor de deur. Het hele paleis kan meegenomen worden voor 3 miljoen euro.

DSC05810 (Small)Gisteren na onze excursies en stadswandeling hebben wij siesta gehouden. ’s Avonds zijn we naar de bazaar geweest, die niet zo leuk is als die van Kerman. Veel goud, er staan dan ook veel mannen en vrouwen hun neus plat te drukken voor de etalages. Helaas geen kruiden!

DSC05812 (Small)Heerlijk gegeten. Een groene soep met linzen en kruiden (Chulee), met een smaak die ik niet kan beschrijven omdat het niet lijkt op wat ik eerder gegeten heb.
DSC05814 (Small)Een walnootstoofpot (Fasenjan) met gemalen walnoot en granaatappelsiroop.
DSC05797 (Small)En een yoghurt soep met gemalen walnoot die echt een openbaring was. Een zoete soep! Heerlijk!!! Een stoofpot van bruine bonen met vlees en kruiden (ik proefde kaneel en kruidnagel) een stoofpot van keker erwten, spinazie en kruiden, allemaal even lekker. Onze gids heeft beloofd de namen van de gerechten voor mij op te schrijven. Recepten kende hij niet en ook wist hij niets van de ingrediënten. Thuis is het eten altijd al klaar als hij aanschuift. Hij heeft zijn moeder volgens zeggen nooit zien koken…….. Misschien dat Claudia Roden uitsluitsel kan brengen, anders thuis een Perzisch kookboek kopen en aan de slag.

DSC05690 (Small)Ik ga nu stoppen het is 5.46 uur en ik moet nog douchen en inpakken. Hopelijk morgen meer, want ik heb nog niets verteld over de windtorens (zie bovenstaande foto), de adobehuizen, de prachtige binnentuinen, de architectuur enz. Vandaag gaan we naar Shiraz. Een rit van 300 km. We vertrekken vroeg om de ergste hitte een beetje voor te zijn. Het wordt hier met gemak 40 graden. Of ik nog kan internetten weet ik niet, dat zien we nog wel.

Reageren gesloten.

Mijn Foto's

Huiswijn