DSC05406 (Medium)Dinsdag zijn wij na een voorspoedige vlucht in Teheran aangekomen. Op het vliegveld bij aankomst wordt je gewezen op de Iraanse dresscode, hoofddoek verplicht! Mijn outfit is niet opvallend, wel kreeg ik commentaar van een Iraanse tijdens de heen vlucht dat ik in Iran een nieuwe hoofddoek moet kopen. De mijne is te behoudend. Iets dat ik mij niet gerealiseerd had bij de aankoop, maar de kleur van je hoofddoek is iets meer dan een fashion statement. Het kan ook als een soort van graadmeter voor de mate van vooruitstrevendheid gelden. Ik ga dus op zoek naar een modieuze blauwe. Volgens de Iraanse zou die pefect bij de kleur van mijn ogen passen! Ik heb overigens geen moeite met de hoofddoek. In de bus met airco is het zelfs handig. De bedekte kleding is af en toe wel een last. Zeker in Yazd, waar het – denk ik – 40 graden is. In Teheran is het aanmerkelijk koeler en heeft het zelfs geregend en zijn de kledingvoorschriften niet zo streng.
DSC00171 (Medium)Na aankomst hebben we meteen geld gewisseld. Voor het eerst van mijn leven was ik miljonair. We kregen zo’n pak geld dat we het uitgespreid hebben op het bed in de hotelkamer.

Iran is in tegenstelling tot wat ik verwachtte, een modern land. Het water uit de kraan is drinkwater. Er rijden veel – moderne – auto’s (wat wil je, de benzineprijs is 1 ct per liter!) Ook wordt er vrijwel overal gebruik gemaakt van spaarlampen. Er is Internet en mobieltjes zie je overal. Net als in Nederland hebben ook de schoolkinderen er vaak een.
DSC05443 (Medium)Naast de chador, wordt het straatbeeld gedomineerd door moderne (jonge) Iraanse vrouwen in strak gesneden manteaus en hoofddoek. Hun kleding doet denken aan die van de moderne Marokkaanse meiden in Amsterdam. DSC05453 (Medium)In Teheran hebben wij twee paleizen van de sjah bezocht het groene en het witte. Het museum voor moderne kunst, het museum van oudheden en het tapijtmuseum. Ik had niet gedacht dat het tapijtmuseum iets voor mij was, maar er viel veel moois te zien. DSC05475 (Medium)Deze musea – op dat van oudheden na – zijn gesticht door Farah Diba, de echtgenote van de gewezen laatste sjah. Haar hobby was inkopen doen en ze heeft zich, zo te zien, lekker uitgeleefd. Later heeft zij de musea laten bouwen om haar collecties ten toon te stellen. Ook heb ik twee dozen koekjes gekocht. Een doos gevuld met vijgen pasta en een soort boter koekjes met pistachenootjes.DSC05461 (Medium)
De volgende dag zijn wij per vliegtuig naar Kerman gevlogen en hebben daar de Prince’s Garden bezocht. Een prachtig lusthof met fonteinen en rozentuinen. Hier heb ik kennis gemaakt met een jonge Iraanse en haar man. Na een kort gesprek en een handdruk zijn we weer uit elkaar gegaan.
Tombe Ali ShahHierna hebben we de tombe van Shah Ali bezocht. Hij was een van de 12 kaliefs die na de dood van Mohammed geregeerd hebben. Hij heeft een prachtig mausoleum en in een glazen kist liggen zijn overblijfselen. Aan zijn hoofdeinde een gedenksteen en een koran. In de glazen kist zijn twee uitsparingen gemaakt voor donaties. De bergen geld getuigen dat er gul gegeven wordt. Wat er met dit geld gebeurt werd niet duidelijk. Daarna nog een bezoek aan de Bazaar en een theehuis met live muziek.
DSC05508 (Small)Het was een aparte ervaring. Aan de ene kant zitten de jongens, er tegenover de meiden. En maar naar elkaar kijken, lachjes, stiekem foto’s maken van elkaar… Er werd muziek gemaakt met een soort Citer de asantu en een trommel, daarbij werd ook gezongen tot groot enthousiasme van de aanwezigen die met handgeklap de artiesten aanvuurden. Later vertelde een van de artiesten dat het een goed bestaan was, muziek maken, goed geld! Daarna hebben wij nog de vrijdag moskee bezocht. Een openlucht moskee.
DSC05511 (Small)Inmiddels zijn wij aangekomen in Yazd. Het centrum van het Zoroastrisme. Het Zoroastrisme is de oudste godsdienst van Iran. Aanvankelijk was dit tot de komst van de Islam de belangrijkste godsdienst. In dit geloof is Ahura Mazda, god en is Farahvahar zijn profeet. De Zoroasters aanbidden het eeuwige vuur. Een vuur dat volgens overlevering al duizenden jaren brandend gehouden wordt. Over de oorsprong van het heilig vuur is een mooi verhaal. Daar kom ik later nog op terug.
DSC05661 (Small)De god wordt afgebeeld met vleugels en een ring in zijn hand en om zijn middel. Volgens het Zoroastrisme is er een constante strijd tussen goed en kwaad. Kwaad wordt verbeeld in de persoon van Ahriman. De godsdienst was gebaseerd op drie pijlers, goed denken, goed doen en goed spreken. Wij hebben de torens der stilte bezocht waar de Zoroastristen hun doden neerlegden voor de gieren. Dat was nog een hele klim, aangezien de torens bovenop een berg staan. De omgeving wordt jammer genoeg door de plaatselijke jeugd gebruikt als motor crossterrein. Het was dus zeker geen plek van stilte! Morgen naar de vuurtempel en een stadswandeling door Yazd.
DSC00220 (Small)Tenslotte iets over het eten. Inmiddels heb ik naast de kebabs kennis gemaakt met diverse traditionele gerechten. Ik ben niet zo’n kebab liefhebber, het is best smakelijk, maar mijn hart ligt er niet echt. Daarentegen zijn er verschillende andere gerechten zoals de verschillende stoofpotten, aubergine gerechten en soepen die ik echt lekker vindt en die nergens anders op lijken dat ik eerder gegeten heb. Genoeg stof voor een nieuw fotoalbum!
DSC05643

1 Reactie naar “Iran 1: Eerste indrukken”

  • Mijanou:

    Heej Mam, Wat leuk dat je nu al kunt bloggen. En zie je wel dat je outfit te zwart was. Ik ben benieuwd waar je allemaal mee thuis komt. Straks heb je nog een hele collectie hoofddoeken! En natuurlijk heel veel foto’s.
    Met de katten is alles goed. We gaan vandaag even bij ze zitten voor wat extra aandacht. En buiten 10 minuten ‘luchten’ houdt ik me trouw aan het gang voorschrift (ja pap je kunt dus rustig adenhalen).

    Veel liefs en pas goed op elkaar,
    Mijanou

Mijn Foto's

Huiswijn